Jumaat, Jun 22, 2012

Japanese Hi Tea

Yam and Uncle Dan

Terimakasih tak terhingga nak aku ucapkan pada tetamu-tetamu fellow SDARIANS aku yang telah menghadiri majlis minum petang yang aku anjurkan di JDR tanggal 8hb Jun yang lalu. Ada yang datang dari JB semata-mata untuk berjumpa rakan-rakan lama dan kemudian terus pulang semula ke JB usai majlis tersebut! Ada juga yang dah berpuluh tahun tak bertemu setelah tamat zaman persekolahan! Alhamdulillah dapat juga berkumpul walaupun tak ramai. Tujuan aku mengadakan majlis kecil tersebut ialah untuk memperkenalkan tempat aku kepada rakan-rakan sdara yang kini adalah merupakan "big players" in the industry. Gambar pertama menunjukkan rakan-rakan lama aku yang sama-sama main rugby dan makan nasi kawah sekali. Guys, terimakasih kerana sudi datang bertandang dan kalau ada anak-anak nak bertunang ka, company nak buat meeting ka atau jika ada yang perlukan kamar, tolong bagitahu aku.

Lawatan sedang berjalan!

Selepas membuat sedikit pengenalan, aku mengambil kesempatan bawak depa jalan-jalan tengok tempat. Dari satu bilik ke satu bilik kami menyusur...daru suite sampailah ke standard rooms...ternganga depa tengok...alhamdulillah...bila depa ternganga senyum maksudnya depa suka lah tempat tu...tapi kalau depa ternganga menguap.....yang tu kacau...aku kena habiskan tour tu secepat mungkin! Hahahahaha...

Get to know session

Yang datang dengan pelbagai background tu yang membuatkan acara pada petang tu sedikit "colorful". Apatah lagi dengan kebanyakkan karektor "havoc" yang aku kenal sangat semasa di sekolah dulu membuatkan aku berasa bangga dengan kejayaan depa pada hari ini. Tapi bila bertemu semacam tu, bahasa pasar kami sewaktu disekolah dulu digunakan dengan sepuas-puasnya....Percakapan menggunakan bahasa "lu" dan "gua ataupun wa" sentiasa meniti dibibir. Pada kelompok lain, bahasa yang kami pakai ada sedikit kasar tapi pada kami itu sebenarnya "bahasa mesra!". Sampai adakalanya pemandu peribadi depa pun terkejut bila kami gunakan "bahasa sopan" kami sewaktu ada yang mahu berangkat pulang!

Master Chef

Makan pada petang itu bukan sebarangan makanan. Aku cuma bagi yang terbaik kepada tetamu-tetamu aku yang datang ke JDR. Chef diatas adalah merupakan Master Chef Jepun yang sangat qualified. Soba semuanya dibuat sendiri dengan tangan. Makanan yang dihidangkan pada petang itu juga adalah hasil kerja tangan beliau yang aku datangkan khas semata-mata untuk makan petang pada hari itu. Mahal harganya chef ni kalau nak dibawa ke private function. Boss dia aku kenal. Mempunyai 40 restaurant serata Singapore dan 5 di Malaysia manakala 2 di Moscow dan kini sedang merancang untuk berkembang ke Cambodia. Kami selalu berkongsi "projek" bersama.....hmmmmm.....

Sebahagian makanan jepun yang dihidangkan

Aku merancang untuk mengadakan pertemuan sambil minum petang ini setiap 3 bulan sekali. Ini penting untuk aku kenalkan kepada orang ramai dan professionals diluar sana. Minggu depan tempat ini akan dipenuhi tetamu dari negara luar. Seronok depa duduk sini sebab terasa macam kat rumah. Yang tak samanya cuma layanan mesra yang kami bagi dan selalunya melebihi daripada apa yang tetamu selalu dapat dihotel-hotel bertaraf 5 bintang.

Angle berbeza

Sebentar tadi aku sempat berkunjung ke sebuah hotel terkemuka di KL. Bertemu staff lama aku yang kini sudah menjawat jawatan yang tinggi di sebuah hotel bertaraf 5 bintang berhampiran segitiga emas! Aku bangga dengan kejayaan dia. Memakai suit dan berdiri segak disebelah aku yang hanya memakai t-shirt, jeans lusuh dan kasut cabuk, kami ligat bercerita kisah-kisah lama selama beberapa minit yang ada. Last-last dia tanya kat aku, "Bos, moto buruk tu ada lagi ka?" Aku senyum sambil tunjuk kat dia yang motor cabuk aku tu aku parking kat tepi tong gas besar yang ada kat tepi hotel..........dia gelak......"Ishh...bos ni tak berubah langsung!". Aku bersalam dengan dia, berjalan perlahan ke moto aku, start enjin dan masuk gear 1! Bonne weekend people!


Isnin, Jun 11, 2012

Hazama in the house!

Sapa tu?

Giant company ada talipon aku last week bagitahu nak datang tengok tempat. Aku kata ok dan selang 2 hari depa datang melawat tempat aku sambil menyatakan hajat untuk membuat video shoot untuk Hazama bagi rancangan akan datang depa. Selepas beberapa jam dan beberapa hari kami berbincang, barulah kata putus dibuat dan persetujuan termeterai! Semuanya berjalan lancar dan tepat pada waktu dan hari yang ditetapkan, the whole production crew sampai. Taklah ramai cuma lebih kurang 30 orang saja yang ada malam tu! Serupa buat kenuri pun ada! Aku tengok crew dia sungguh bersopan santun! Tanya aku mana toilet....jemput aku makan dan jemput aku minum! Even Adira pun ucapkan terimakasih dan selamat malam kat aku masa depa habis shooting pukul 2 pagi! Amboi...sopan sungguh penyanyi-penyanyi baru ni....lain pulak dengan apa yang aku baca kat surathabaq selalu! Alhamdulillah..."orang berbudi, kita berbahasa!". Amalkan sifat dan sikap yang macam tu, insyAllah anda semua akan melangkah lebih jauh lagi!

Sebelum shooting!

4 tempat digunakan untuk 4 lagu Hazama. Pool area untuk lagu pertama dan interview session, tangga untuk lagu ke dua, suite untuk lagu ke tiga, mezanine untuk interview ke dua dan dining area untuk lagu ke empat. Semua lagu-lagu dia aku suka sebab jiwa kami sama...yakni jiwa remaja! Hahahahaha....seminggu sebelum tu aku ada bagitahu kat family aku yang Hazama akan datang. Marinalah yang paling horey-horey sebab dia peminat nombor satu! Aku jadi letih sebab in total, 456 kali dia tanya aku dalam masa beberapa hari! Marina tak sabar nak jumpa Hazama. Pada hari yang ditetapkan yakni hari Khamis lepas, Hazama sampai pukul 6.30pm walaupun shooting cuma akan bermula pada pukul 8 malam. Dia datang dan bersalam dengan aku setelah diperkenalkan sebagai "tuan rumah!". Very simple and very down to earth. Kami sempat melepak ditepi pool sambil bercerita tentang plan masa depan dia. Aku sempat berpesan kat Hazama agar sentiasa berjimat-cermat sebab dunia hiburan ni tak tentu hala...sama jugak macam masa depan aku! Hahahahaha.....

Prop for the 3rd song..

Production crew bekerja dengan sungguh professional sekali. Semuanya mengikut jadual yang ditetapkan. Tak adalah kecoh-kecoh....Aku tak sempat nak cover semua tempat tapi menonton dan mengikuti semua pergerakan hanya melalui CCTV yang aku boleh lihat dari lappy aku. Kalau nak ikut depa satu-satu, jenoh aku turun 5 kilo...anyway, setiap pergerakan dapat aku monitor dari office cuma sekali-sekali yang tersasar tu aku cepat-cepat pergi dan tegur. Alhamdulillah....adik-adik ni semua sangat bagus.....tak ada yang terlebih. Rambut panjang tapi bersopan walaupun depa ni semuanya sessionist yang hebat-hebat dinegara kita! Aku berbangga dapat bekerjasama dengan anak-anak muda yang semacam ini.

Untuk video clip aku pulak! Hahahaha...
Marina tak berkelip mata.....waktu dia didukung Hazama, mulut Marina terkumam-kumam senyum meleret-leret.....bila Hazama cuit pipi dia, terkemut-kemut Marina tunduk! Hahahahahaha.....EP berjanji dengan aku yang dia akan wrap up pada pukul 2 pagi dan seperti yang dijanjikan, tepat pukul 2 pagi, depa habis dan sorang demi sorang mula bergerak keluar! Tepat jam 3 pagi, Hazama datang jumpa aku kat depan bersalam dan mintak maaf kalau dia terkasar bahasa dengan aku sepanjang beberapa jam kami bersama tadi......pelan-pelan dia masuk kereta dan balik.....

Khamis, Jun 07, 2012

Jalan Lagi Siikiiit!

Marina happy macam kat Venice!

Sampai sekarang aku masih bercerita pasal Melaka dengan anak-anak. Depa happy. Aku pun happy. Sebab penting aku kesana ialah untuk melihat sebuah rumah di Alor Gajah. Ada tetamu yang akan kesana pada tanggal 1hb Jun tempohari selama 2 malam. Anak dia nak masuk ke ITM kat Lendu. Jadi sebelum tetamu aku kesana, aku kena pergi recce dulu pastikan tempat tu sesuai untuk depa. Semasa aku membesar di Melaka dulu, aku tak pernah ke Alor Gajah. Lalu kat situ adalah! Rupanya tempat tu taklah jauh dari Pulau Sebang. Kenapa Pulau Sebang? Masa aku kat SDAR dulu aku ada sorang kawan yang duduk kat situ....Tadi petang aku berkesempatan berbincang dengan tetamu aku yang akan buat function pada hari Jumaat nanti. Sembang punya sembang, terkeluar cerita pasal durian. Katanya sekarang ada durian yang lebih "power" yang dipanggil Durian Paka (kalau tak salah aku). Harga biasa sekitar RM22 sekilo! Makkk aiii...mahalnya! Dia makan sewaktu dalam perjalanan nak ke Pulau Sebang....What a coincidence! Cerita pasal mahal ni pulak, last weekend aku ke marrket. Nak makan siakap steamed, jadi aku ronda satu marrket cari siakap. Ada satu gerai tu jual. Sekilo RM19 woooo...."mahalnya sharonnnnnn" (macam Burn dgn Sharon). Since aku nak makan punya pasal dan since Aunty W suka memasak bagi kami makan sampai buncit, makanya aku beli jugak 2 ekor. And guess what? I paid RM30 for 2 ikan siakap! Masak dekat satu jam, makan cuma 5 minit siap cicah ayaq assam...bliss! Lepas tu terbongkang for 3 hours tak sedar diri! Hahahahaa..


Alfonso d'Albuqueque menyesal tak datang sekarang!

Dulu aku suka naik "merry go round" yang macam ni tapi sekarang tak lagi. Masa aku naik Eye On KL kat tasik Titiwangsa dulu, tiap kali sampai kat atas, masa tu lah dia nak berhenti. Bukan sekali, bukan dua kali tapi berkali-kali! Pergh....angin kuat pulak tu...goyang sana goyang sini...ishhh...masa aku naik kat Pesta Pulau Pinang tahun 1975 dulu tak ada pulak macam tu! Then sekali tu aku naik "Space Mountain" kat Tokyo Disney, beratur punyalah panjang sampai 45 minit baru nak dapat satu ride, tapi naik tak sampai 3 minit....walaupun tak sampai 3 minit, aku rasa macam destinasi tu tak sampai-sampai! Rasa macam nak terkeluar isi perut aku. Dah lah "ride" tu indoor....kena pulak berliku-liku....isshhh menyesal aku naik, bila aku keluar dari situ, aku masuk balik dalam line yang mula-mula tadi, beratur lagi 45 minit....hahahahaaa...all in all, aku naik ulang-ulang sampai 3 kali! Puas bayar mahal!


Ni notice di kedai yang jual ais kacang tu..

Dalam zaman yang serba canggih ni, kedai favourite aku yang jual ais kacang mengambil pendekatan yang berbeza. Aku gosok mata sampai 13 kali sebab masih ada notice dikedai famous yang ditulis tangan! Mungkin ini specialty dia....tapi aku suka sebab nampak yang waktu tak berganjak dari kedai tu. Susunan dibelakang cashier counter masih sama, sign board kat luar kedai masih sama, kerusi dan meja dikedai masih sama, menu masih sama dan toilet yang terletak kira-kira 15 meter kebelakang dari kedai juga masih sama. Masih kena mintak kunci kat tuan kedai sebelum dia bagi pergi toilet! Hahahaha...


Long San along Melaka river!

Ni lah pemandangan kedai Long San yang aku cakap dalam entry yang lepas. Memang "long". Aunty W kata tuanpunya kedai ni mungkin keturunan "Long" yang ke-3 berdasarkan kepada perkataan "san" yang tertulis yang membawa maksud 3 didalam bahasa Jepun dan jugak dialek Mandarin! Betul ke tidak aku tak pasti tapi selalunya, telahan Aunty W jarang tersasar! Aku cuma minum hot barley manakala yang lain-lainnya macam-macam depa order. Nasi goreng lagi pelbagai...itu lepas depa makan satay celup kat Bandar Hilir tepi jeti river cruise! Aku pulak dah tak larat nak makan sebab terasa guilty of the first degree!



Pineapple tart...best in the world, available di jonker's street!
Macam-macam tart nenas dah aku makan. Pelbagai tempat dah aku rasa. Tapi tart nenas terbaik yang pernah aku rasa, pastinya di sini...freshly prepared dan kita boleh tunggu sebelah oven! Boleh gemuk kalau tiap-tiap hari dok hidu bau tart nenas jonker walk ni. Aunty W memang gilakan makanan ni. Satu tupperware berharga RM14.  Dia beli 2 dan masuk kat dalam kereta, 2-2 tinggal tupperware kosong...nyop-nyap.....nyop-nyap.....sampai bersembur serbuk tart kat dalam kereta bila kami bergelak sakan! La ni tart nenas tu ada install dalam kepala otak....kacaulah kalau nak makan tart nenas kena pi melaka! Tapi aku heran sungguh pasai apa kat kl ni aku tak jumpa tart nenas yang sebagus tu!


Mengadap sungai..

Aku ada tulis dulu yang aku sukakan bangunan-bangunan lama di Melaka yang di pelihara baik. Dari luar sampailah kedalam semuanya terpelihara seperti asal. Ukiran pada dinding, pintu, ceiling dan semua ukiran dibuat semuala mengikut lukisan dulu. Aku terpanggil untuk mengetahui lebih lanjut idea siapakah dibelakang pemuliharaan ini semua. She must be a genius! Teringin aku nak jumpa dengan orang di belakang tabir ini untuk mengucapkan terimakasih secara ikhlas kepada beliau. Makanya kawasan tersebut mendapat pengiktirafan dunia! Kalau di London dulu, setiap rumah lama yang dulu nya dihuni oleh cendikiawan, sasterawan ataupun tokoh tersohor, akan diletakkan satu tanda nama di dinding bangunan tersebut dengan menyatakan bahawa rumah tersebut pernah didiami oleh seseorang ternama dari tahun berapa ke tahun berapa. Aku rasa idea ini sangat menarik agar menjadi bahan rujukan kepada generasi baru yang mungkin hanya mampu membaca sahaja sejarah silam si penghuninya di buku-buku sekolah!


Only available di Bandar Hilir!

Bandar Hilir dah tak macam dulu lagi. Longkang kat depan sekolah yang aku dok tangkap ikan guppy dah tak kelihatan. Padang besar kat depan sekolah pun aku dah tak nampak. Kat padang tu lah dulu petang-petang aku tengok ramai anak-anak main bola. Dulu aku tangkap belalang badak, ikat kaki dengan benang dan main helikopter. La ni nak cari belalang badak pun aku dah tak jumpa....masa aku ke Cameron Highland dulu, Abang dan Yuya dapat sorang sekor yang harganya dah RM15 satu! Kat padang tu jugaklah budak-budak henry gurney main pancaragam berkawat cantik dengan kain sampin kaler merah dan berkopiah dengan logo "RESURGAM". Aku ikut depa tengok persembahan diwaktu malam. Tapi yang kalutnya bila nak pergi ada 80 orang tapi bila balik cuma tinggal 78 orang! Habis kalut semua pegawai kena kerah pi cari kat bus stoplah, segala tempat. Termasuklah arwah bapak aku! Hahahahahaaaa.....tiba-tiba orang kat kampung sebelah bagitahu yang kain baju depa hilang! Amboi, Melaka ni kalau aku nak cerita, mahu 3 tahun lagi pun tak kan habis....oh one more thing about melaka. Dari simpang A'Famosa masuk ke highway baru tu ada 19 traffic light sebelum sampai ke selekoh nak ke bandaraya Melaka yang bersejarah....aku rasa kat melaka lah traffic light ada paling banyak di Malaysia ni dalam satu-satu kawasan! Hahahahaha.....ok people, work hard....play harder!


Jumaat, Jun 01, 2012

Jalan sikiit..

2 remaja pikir masa depan..

Tak pernah aku sangka yang setelah berpuluh-puluh tahun berlalu, negeri Melaka akan terus pesat membangun didalam sektor pelancongan. Sungai yang dulunya penuh dengan biawak sebesar anjing alsation, kini dilalui bot-bot menarik yang membawa pelancong dari seluruh dunia! Aku tak ketinggalan menaiki bot bernombor 37 dari jeti nak ke Dumai sampailah ke Renaissance Hotel Melaka dan balik. 40 minit keseluruhan boat ride. Puas dan mengasyikkan...nak ke muzium pulak, jenuh dok pikir pasal ada 26 muzium di seluruh negeri Melaka! Dari yang bertema Islam sampailah ke muzium yang mempamerkan keranda pelbagai bangsa..pilih saja mana satu yang berkenan! Di kawasan muzium ni lah dulu aku melepak sambil menunggu waktu nak lawan bola dengan sekolah lain pukul 3.30 petang. Kawasan melepak aku sekarang ni dah jadi Muzium Setem! Hahahahaha....manakala bila aku ke a'famosa pulak, brother yang main harmonica masih ada kat situ...main lagu-lagu yang sama....mahu kebas mulut dia dok tiup menatang tu selama lebih 30 tahun!

tetap sama selepas 32 tahun..

Gambar kat atas ni pulak merupakan kedai ais kacang favourite aku yang terletak di Jalan Bunga Raya. Nasib baik aku pergi hari isnin pasal hari Selasa dia tutup. Ada aku ambik gambar notice board tulis tangan kedai tutup! Aku order macam-macam kat kedai tu sampai nyonya tu tanya 3-4 kali samada aku betul ka order ais kacang sebanyak tu? Meja masih lagi menggunakan meja yang sama. Aunty pun kata hampir sama 20 tahun dulu masa aku bawak dia dating kat kedai ais kacang tu....tak banyak yang berubah....

Kedai ni aku beli BIDDU!

Kedai rekod kat atas ni pulak, aku selalu singgah untuk beli kaset....kalau tali keset tu terkeluar, aku gulungkan balik dengan pensel! Biddu, Barbra Streisand, Bee Gees, Manhattan Transfer, Stylistics, Commodores etc semua aku beli kat situ....aku ingat, ah pek tu pun silap-silap dah jalannnn kot.....Casette player aku dulu tak lah sebesar mana....tapi besar lah sikit dari kertas A4 tu...bukak volume kuat-kuat, suara akan pecah...hahahahaha.....jadi bila ahli Bee Gees mati hari tu, aku teringatlah balik waktu-waktu aku dok dengar lagu depa..."Night Fever" lah...dan macam-macam lagu lagi dari depa!


Long San..

Lepas river cruise, kami berjalan pelan-pelan melalui satu lorong yang aku dah lupa nama apa. Aku park kereta kat depan kedai Long San. Panjang sampai ke belakang kedai ni. Macam nilah kedai-kedai lama yang ada kat sini. Besar dan panjang.....Aku menyusur dalam restaurant dan terus ke belakang. Mencari "spot" yang happening mengadap sungai melaka. Cafe ni kecik tapi sangat cantik dan amat menimbulkan rasa romantic! Ah Boy pulak pasang lagu-lagu menarik dari penyanyi yang berasal dari Jepun/Brazil yang bernama Lisa Ono...oh makkkk aiiiii......aku tengok aunty dan dah nampak macam dia umur 24 pulak! (discount 20 tahun!) hahahahahahaaaa. Tapi bila Marina tendang kaki aku sebab tak layan dia, baru aku perasan yang kawasan tu gelap.....dan yang kurang 20 tahun tu sebenarnya hanya angan-angan aku! Hahahahahahaaaa...

Chap Teyy!!!!!

Dulu aku ada bercerita yang sewaktu aku nak kesekolah, aku selalu main Chap Tey dengan bobok, zahid anak makcik zaharah drebar bas sekolah, warren franco, anak kepada elvis malaysia dan ramai lagi dan aku selalunya "mati" lambat....jadi sewaktu aku dok ronda-ronda kedai cenderamata kat banda hilir yang terletak di satu bangunan dengan Tourism Malaysia Information Center, aku ternampak Chap Tey yang berwarna-warni dijual dengan harga RM6 sebijik.....seingat aku, dulu harganya cuma 30 sen dan selalunya aku dan bobok akan buat sendiri dengan getah tayar basikal yang kami potong bulat, paku karat yang kami jumpa kat tepi jalan, bulu ayam belanda yang kami cabut sampai togel, getah bungkus nasi lemak dan dalam masa satu jam, siaplah Chap Tey kami yang kami belasah sampai "lunyai"...kalau kami malas nak buat, kami beli saja di kedai Komeng ataupun Ah Sai! Hahahahahahaha.....La ni dah RM6 satu wooooo.....RM6......woooooo......oklah, nanti bila senang aku sambung lagi. Meantime, have a nice fruitful weekend people!

Mula dah.....

Setelah saya menulis tentang buku minggu lalu, tiba-tiba minat membaca saya telah kembali terangsang. Mungkin kerana saya dikelilingi ol...