Jumaat, Januari 27, 2012

Selamat Ulangtahun ke 14 Arman Azumi!

Birthday dinner for abang at Bella Vista!

Selamat Tahun Baru Cina kepada semua rakan-rakan berbangsa Tionghua aku dan kepada sapa-sapa yang tak celebrate, enjoy the long weekend! Bersempena dengan cuti panjang ni aku laksanakan acara pertama untuk tahun ni yakni, birthday abang. Abang dah 14 tahun pada hujung bulan ni tapi aku buat awal sebab nanti hujung bulan, semua orang jadi sibuk! Agar tak mengganggu agenda-agenda lain, kami buat awal untuk abang. Tak adalah apa-apa yang special pun sebab selalunya kami cuma buat makan malam saja. Apa yang special dengan makan malam ni? Bagi aku semuanya special. First of all, abang dah masuk umur 14 tahun. Abang macam biasa, tetap cool dan masih gila dengan bola. Sibuk belajar disekolah, prep petang dan prep malam, pukul 5 petang sampai 7 malam training bola dengan pasukan bawah 15 tahun VI dari isnin sampailah jumaat. Sabtu dan Ahad pulak disebelah paginya abang bergegas ke Cheras untuk latihan bolasepak dengan club CIMB-YFA bersama-sama Yuya. Memang penuh jadual abang tapi setakat ni pelajaran masih ok. Aku tak bimbang cuma matematik agak menurun sikit. Alamak....yang tu aku agak risau tapi masih belum tekan panic button lagi...Jadi kepada abang, aku nak berpesan, "Buatlah apa-apa pun asalkan baik untuk Agama, Bangsa dan Negara!" Papa menyokong 100% apa juga yang abang minat! Penting, banggakan keluarga dan jangan sekali-kali memalukan keluarga!

Yuya dengan muka kenyang..

Gambar kat atas tu gambar Yuya yang merangkap bakal penjaga gol terhebat pernah dilahirkan di Malaysia! Kalau tak percaya datanglah tengok Yuya tidur bila-bila masa sekali pun pasti ramai yang terkejut sebab aksi tidur dia memang macam aksi penjaga gol cuba menepis bola penalty! Serious aku tak tipu! Tengok muka "riang ria apple-zapple" dia tu. Macam tu lah perangai dia tiap-tiap hari walaupun dah disunatkan beberapa tahun yang lalu!

Abang dah 14!

Kek yang kami beli (aunty bayar!) dari SC dan kami makan 2 hari 2 malam tanpa segan silu...just a plain cheese cake and it was sooo good dan rasa macam nak pi beli lagi la..la...jugak! Hahahahahah...

Drama je tu api dah padam lama dah!

Abang dan lain-lain dalam keluarga aku tak suka nak buat birthday party besar, cukuplah sekadar kami sekeluarga makam sama-sama dan kalau ada present yang nak dibagi, kami akan usahakan. Like in this case, abang dapat mobile baru sedangkan pak dia tak pernah bertukar! Kesian kat Pak dia!

Pemasangan speaker BOSE di hotel.

Aku memang berkenan dengan speaker ni sejak aku tengok speaker jenama ni dipakai di Masjidil Haram di Mekah dan Madinah. Lontaran suara gemersik yang keluar daripada kotak speaker kecil sungguh mengkagumkan aku. Apabila aku pulang ke sini dan berkesempatan untuk menunaikan sembahyang sunat aidilfitri di masjid al bukhary di alor setar dulu aku terpandang speaker BOSE ni dipasang dimerata-rata ceruk masjid termasuklah di tempat mengambil wuduk diperkarangan masjid. BOSE adalah satu jenama antarabangsa yang tersenarai diantara yang terbaik didunia. Kualitinya tak perlu dipertikaikan. BOSE kalau tak salah aku diasaskan oleh seorang engineer dari amerika hasil perkahwinan campur india sebelah bapak dan amerika sebelah mak. Bekas pelajar M.I.T. yang kini merupakan millionaire sound system! Hebat sungguh BOSE ni. Makanya, kehebatan sound system BOSE tu cuba aku bawak ke Boutique Hotel kecik aku ni dengan harapan tetamu-tetamu aku akan sama-sama dapat menikmati suasana exclusive yang cuba aku sajikan. Dengan perancangan yang teratur dan dipersetujui oleh kesemua pihak termasuklah majikan aku, pemasangan speaker BOSE telahpun dilaksanakan pada minggu lalu. InsyAllah lepas CNY, siaplah semuanya dan February nanti bolehlah aku dengar lagu-lagu Laura Fygi (btw, concert Laura Fygi akan diadakan pada 21 dan 22 Feb, jumpa di MPO ya!), Cafe del Mar dan lain-lain Smooth Jazz di lobby ataupun di office aku! Yabedabedu!

Beriani ayam, darrcha sayur, telur rebus dan yoghurt!

Untuk makan malam birthday abang yang hari tu, aunty sendiri yang masakkan beriani ayam, darrcha sayur, acar dan preparekan yoghurt. Aku cuma rebus telur! An excellent combination bagi taste aku yang ada sikit-sikit mengarah ke Penang! Hahahahah.....tak sangka aku yang aunty ni super-duper....masakan aunty untuk malam semalam semuanya menjadi. 5 cups yang aunty masak tak bersisa....Jadi, tak dapatlah aku nak bawak bekal. Oh by the way, setiap hari aku bawak bekal lunch ketempat kerja. Jadi kalau aku jadi terrsibuk, aku makan kat dalam opis saja...I don't waste my time! Anyway, aku heran awatnya berat aku tak turun-turun lagi walaupun swimming bagai nak gila malam tadi pukul 8! Tak boleh makan beriani ni!! Aku dah habaq kat aunty tapi dia yang paksa aku makan........hahahahahah....

Isnin, Januari 16, 2012

Usaha Tangga Kejayaan Part 2


Masa aku kerja kat kampeni biodiesel dulu banyak yang aku belajar lain daripada apa yang pernah aku buat selama ni di hotel! Aku banyak deal dengan press. Newspaper lah, magazine lah, tv lah...masa projek tu nak dijalankan di Trong, Perak, boleh dikatakan selang 2-3 hari aku kena ke sana. Masa tu aku pakai kancil. Oh makkkk aiii...macam nak patah pinggang aku bawak pi-balik...pi-balik...sat-sat pi jumpa MB kat Ipoh. Pergh.....jumpa orang besar wooo......

Ada sekali tu boss aku nak launch product program dia, jadi aku mula berhubung dengan MB dengan lebih kerap. Dari sorang yang tak tahu apa, sekarang aku dah tahu macamana nak buat appointment dan segala macam. Baru aku kenal "press secretary" etc. Banyak sungguh aku belajar. Ni cerita budak yang tak pass sekolah ni! Ni cerita budak yang selalu lari sekolah!! Hahahahahah.....Ada sekali kami nak join morning show kat TV1. Aku pun pi lah tebalkan muka jumpa depa kat stesyen TV kerajaan. Makk aaiii...puinyalah tinggi kat atas bukit....nasib baik motor besar aku pick up bagus....brehh..brehh..brehh...sampai jugak aku kat atas dan setkan plan aku untuk masuk TV1. Lepas pi-balik...pi-balik....boss aku keluar jugak TV. Walaupun aku tak keluar, aku berbangga jugak sebab apa yang aku buat berhasil. Aku rasa puas!


Setelah agak beberapa musim aku berkelana dan kerja tak tentu hala dengan biodiesel kampeni tu, aku sekali lagi diberikan tawaran untuk berjalan jauh. Sekali ni bukan berjalan-jalan kat tasik titiwangsa tapi jalan kat negara arab pulak. Makanya bermulalah sejarah paling besar untuk aku. Penghijrahan yang teramat besar ini aku iringi dengan doa kesyukuran. Adik-adik....ini merupakan kisah sorang budak yang tak pass periksa ni.....3 tahun aku disana, lebih banyak yang aku pelajari dan lebih kecil aku rasa diri ini. Sepertimana selalu, kisah sedeyy aku ni aku harap dapat dijadikan panduan untuk adik-adik semua. Macam yang selalu Uncle dok cerita, tak semua yang pi universiti tu akan berjaya.....dan tak semua yang gagal periksa tu akan terus gagal.....pokok pangkalnya terletak pada kemahuan adik-adik sendiri. Mahu atau tidak? Bangsa lain dah berjaya....kenapa kita tidak? Tapi adik-adik, setiap kejayaan itu tidak akan datang dengan bergolek. Kalau dia tergolek pun itu pasal adik-adik mungkin "inherit" dari sapa-sapa...Kalau nak harapkan dia mai sendiri, sampai kesudah tak akan dapat. Jadi moral of the story is, adik-adik kenalah berusaha sekuat-kuatnya....jangan adik-adik pi doa dulu sebelum usaha......adik-adik kena usaha dulu barulah diikuti dengan doa!

Selalu Uncle berpesan, kalau dok berkumpul ramai-ramai, janganlah dok asyik bercerita tentang keburukan kawan-kawan, rakan-rakan kerja, bos adik-adik, pasangan adik-adik dan adik-beradik adik-adik....perkara-perkara yang negative seperti ini semua haruslah dibuang jauh-jauh. Kita kena sentiasa positive. Kita kena sentiasa bersemangat. Kita kena sentiasa "switched-on". Yang kita dok bercerita perkara buruk orang tu, kita ni baik sangat ka? Jadi adik-adik pikirlah sendiri.....don't waste your time.


Aku pernah berkata pada diri sendiri yakni berjanji pada diri sendiri bahawasanya, position terakhir aku di hotel ialah General Manager ataupun dalam bahasa melayunya ialah Pengurus Besar. Position itu akan aku capai tatkala umur aku menginjak ke angka 45. Alhamdulillah berkat kerja keras dan tak pernah berputus asa, position tersebut aku capai ketika aku berumur 42 tahun yakni 3 tahun kurang daripada perancangan awal aku. Aku juga pernah berkata yang apabila aku mendapat apa yang aku idam-idamkan, aku akan berhenti kerja. Kini semuanya telah terlaksana. Sekarang aku mengorak langkah yang lebih panjang. Aku ingin mengembangkan syarikat ini ke peringkat yang lebih tinggi. Perancangan akan tinggal perancangan jika disiplin dan hala tuju aku tidak mantap. Aku bersyukur mempunyai mentor yang tersangatlah memahami dan menghargai kreativiti atau kerja-kerja aku. Aku bersyukur mempunyai rakan sekerja aku Robbie yang sentiasa memberikan kerjasama terbaik. Aku bersyukur kerana mempunyai isteri dan anak-anak yang memahami kerja-kerja aku dan senantiasa menyokong segala apa jua tindakan aku selama ini tanpa mengenal erti jemu. Semuanya itu aku boleh rumuskan kepada kepercayaan ataupun trust. Mentor aku percayakan aku untuk menjalankan segala aktiviti syarikat yang berkaitan dengan bidang perhotelan dan pelancongan. Robbie percayakan aku untuk sama-sama berganding bahu memajukan syarikat ini manakala isteri dan anak-anak percayakan aku dalam melaksanakan kerja-kerja gila aku. Kepercayaan mereka tidak akan aku sia-siakan....

Pada adik-adik yang tak tentu hala diluar sana, aku jugak tak tentu hala macam adik-adik semua. Tapi kesedaran yang cepat, disiplin diri yang tinggi dan niat yang baik untuk memajukan diri sendiri, masyarakat sekeliling dan syarikat serta jujur dalam melaksanakan tugas serta tidak menipu menjadi kunci azimat aku selama ini untuk mencapai apa yang aku capai setakat ni dengan cara kerja merapu aku ni. Aku percaya bahawasanya masih ramai lagi adik-adik diluar sana yang masih terkapai-kapai mencari hala tuju. Pesan aku cuma satu, datanglah berjumpa aku....hahahahhahahah.....

Jumaat, Januari 06, 2012

Usaha tangga kejayaan! Part 1

Sorry..gambar terbalik...not in purpose!

Selalunya bila tiba tahun baru, aku akan jadi bersemangat nak bercerita pada pembaca semua especially pada adik-adik aku yang baru lepas periksa! Bukannya nak cerita apa...cuma setakat bercerita perihal cerita-cerita merepek aku yang tak pernah berkesudahan! Anyhow, ini cuma setakat untuk memberi perangsang pada adik-adik aku semua dan bukan berniat untuk bermegah jauh sekali untuk mendabik dada aku yang berlapis-lapis ni. Sama seperti cerita-cerita aku dulu (aku suka ulang perkara yang aku rasa baik untuk adik-adik) tapi kali ni biar aku kepilkan sekali kartu nama aku sebagai bukti yang budak tak berapa nak pandai pun kalau berusaha keras tetap akan menjadi pandai ataupun dalam bahasa senangnya, "Usaha itu tangga kejayaan!

Cerita aku bermula dengan semangat bekerja yang berkobar-kobar sejak aku mula bekerja di hotel. Dan pada sapa yang pernah baca kisah perjalanan hidup aku dulu, aku jugak pernah bercerita yang aku mempunyai ramai rakan-rakan yang telah tersangatlah berjaya yang pada satu ketika dulu adalah merupakan teman-teman nasi kawah aku, teman-teman sepermainan, teman-teman sekelas dan jugak teman-teman "pak-sit...pak-sit" (arwah mama kata pak-sit pak-sit = merokok!) aku. Bila depa berjaya ke luar negara dan aku tidak, mulalah aku hilang keyakinan dan mula mengasingkan diri. Depa lalu, aku lari...depa mai, aku lari...tapi aku pikir-pikir balik sampai bila aku nak jadi lagu tu? Pertemuan aku dengan Nyamuk (la ni auditor hebat di jeddah dengan E&Y) membuatkan aku terpikir nak belajar balik. Aku mula terpikir nak kerja kuat supaya bila depa balik dari luar negara, depa tak terserempak dengan aku yang masih bekerja sebagai waiter!

Usaha kuat aku bekerja sampai 12-16 jam sehari berbaloi bila mana aku terpilih untuk dihantar ke jepun untuk bekerja dengan group hotel yang sama. Peristiwa tak sangka ni berlaku pada tahun 1992! Makanya, kartu nama aku ada ditulis didalam bahasa jepun jugak! Peluang yang aku dapat tak pernah aku sia-siakan. Cakap saja apa nak kena buat semuanya aku buat. Bila aku di hilton di tokyo bay, aku rasa yang 24 jam satu hari tak pernahnya cukup. Kalau kerja aku dah habis selesai, aku akan bantu tempat lain pulak dan kalau tak ada apa yang nak dibantu, aku akan bertanya walaupun bukan department aku. Ini aku lakukan semata-mata untuk belajar memperkasakan diri supaya aku berpengatahuan lebih daripada orang lain! Ish...kalau orang lain boleh buat pasal apa aku tak boleh buat? Balik ke hotel penginapan aku di gotanda, aku akan berpikir dan setkan target. Berapa tahun aku nak dapatkan jawatan baru. Kalau aku dijawatan baru pulak, berapa tahun pulak aku nak duduk dalam jawatan yang sama sebelum aku mendapatkan atau dipilih untuk posisi yang baru....Aku jugak banyak membaca selain bertanya. Tempoh aku di jepun tamat dan aku kembali ke pj hilton dengan banyak pengalaman kerja yang berjaya aku kutip selain daripada sorang budak pompuan jepun yang jugak aku kutip!

Naik pangkat...horey!

Gedebuk gedebak...gedebuk gedebak....sekembalinya aku dari eropah, aku ditawarkan ke hotel yang kat atas tu. Ni satu lagi tempat yang aku buat kerja macam tak ingat dunia. Aku sedar di hotel besar yang bertaraf 5 bintang, kerja aku bukan menjadi mudah. Semuanya bergantung pada diri sendiri. Kuat atau tidak kita meneruskan perjuangan adalah terpulang pada diri kita. Pada adik-adik, Uncle nak berpesan, nak horey-horey bukan tak boleh, tapi kita kena tahu apa priority kita. Usahalah bersungguh-sungguh like there's no tomorrow. Uncle berpegang pada falsafah Cheng Ho masa dia pi serang Melaka dulu....dia kata, "work hard...play osso hard!". Jadi sampai ke la ni Uncle ikut falsafah dia...hahahahahah...

Kerja di RKL bukannya mudah. Pelbagai standard perlu dituruti yang mana standard-standard itu semua telah ditetapkan oleh Renaissance International beribupejabat di amerika. Kami patut turuti. Report yang pelbagai untuk disubmit tepat pada waktu juga haruslah dipatuhi. Nah...adik-adik...disinilah letaknya disiplin diri. Yang cikgu suruh beratur masa perhimpunan tu bukanlah sengaja diada-adakan...ini semua membentuk disiplin dan sahsiah diri. Semua itu masih dipraktikkan bila adik-adik dewasa nanti. Bila adik-adik lambat, cikgu akan marah. Yang adik-adik pulak dok bagi pelbagai alasan tak menasabah kat cikgu...jangan macam tu. Cikgu atau ibubapa menegur untuk kebaikan adik-adik. Depa mahu adik-adik mematuhi peraturan bila besar nanti. Bayangkan kalau adik-adik pulak yang menjadi bos besar nanti dan pekerja adik-adik selalu datang lambat....ini sudah tentu akan membantut segala perjalanan mesyuarat, perjalanan kerja apatah lagi kalau company yang adik bekerja itu adalah sebuah syarikat multi national atau bertaraf antarabangsa....muhasabah diri...kalau adik-adik tak mahu menunggu orang, jangan biarkan orang lain menunggu adik-adik....itu sikap yang tidak sihat kalau kita sengaja membiarkan orang menunggu kita tanpa sebab!

Ada pernah sekali tu aku cuba beralih angin. Malas nak kerja di hotel lagi. Since aku suka bertemu dan bersembang dengan orang ramai, aku cuba menukar nasib labu-labi ni ke nasib yang lebih baik (btw, aku ada kawan dari Tenom nama dia Nasip Mat Noor) lagi. Aku ditawarkan untuk bekerja sebagai PR Manager untuk sebuah syarikat biodiesel. Ada kartu nama aku kat bawah tu. Hahahahahah....


Nanti bila pree nanti aku akan sambung bahagian ke-2 cerita tangkap leleh aku ni dengan harapan adik-adik aku semua diluar sana dapat jadikan ini sebagai panduan....errr kalau tak pun sempadan...hahahahah! Have a nice weekend people!






Reunion

Awal 20an Tak putus-putus 'reunion' datang dan pergi. Seperti yang selalu berlaku, sewaktu aku lepas sekolah/universiti dulu, top...