Jumaat, April 29, 2011

Beradik-beradik mai...

(malam tadi di twin tower....)

(aunty dan sepupu aunty punya anak dan menantu dari jepun)

(beradik-beradik dari kampung mai bandar besar...hahahahah)

(hasilnya selepas makan macam.............hahahahahah)

Beradik-beradik aku dan aunty dah sampai dari kampung. Seronok tak terhingga dapat sedara dari kampung mai jalan-jalan selama hampir-hampir seminggu ni. Depa pulak check in kat Renaissance Hotel. Hotel tempat aku dok bertapa dulu....lagi lah seronok jadinya. Aku pi jemput depa kat hotel. Sebelum sempat jemput, aku ronda satu hotel macam bapak aku punya hotel pulak....habis semua orang aku pi jumpa. Ramai lagi member lama dan jugak penyamun-penyamun lama yang dok kerja lagi kat situ...hahhahahah

Minum kopi sat, tengok bilik baru yang depa dah renovate harga berjuta-juta tu.....dari satu tempat ke satu tempat aku pi. Alhamdulillah masih ramai yang kenal dan masih ramai yang dok mai bersembang dengan aku. Lama jugak aku tak jumpa dengan depa. Sekali-sekala jumpa, amboi...rasa macam tak mahu balik pun ada! Minum sat, bila Ryunosuke sampai, aku pun stop sembang dengan staff lama dan terus bersembang dengan Ryu pulak. Ryu dan pasangan dia muda trang-tang-tang lagi. Pakar dalam bidang "chiropractic", ala....bab-bab tulang dan sakit belakang ni lah...macam dia tahu-tahu pulak aku ada masalah ni. Pssst, esok-lusa tolong tengok sikit-sikit ya belakang aku ni, jangan buat-buat lupa pulak....hahahahah

Aku bawak pi makan Satay Zaini kat Ampang. Satay dia sedap. Lebih sedap dari Satay Kajang yang kering tu. Satay Zaini ni besaq-besaq ibu jari kaki....aku rasa kalau 5 cucuk tu dah pasti kenyang...aku makan tak lah banyak mana pun malam tu...cuma 23 cucuk ja, hahahahah.....aku tersandaq, aunty tersandaq, marina dan yuya terus menguap! Lepas makan sampai tak ingat masalah dunia, aku bawak depa pi jalan kat Dataran Merdeka pulak sambil dok bercerita yang kat padang tu lah aku dok main rugby dulu sebelum tempat rugby kami ditukarkan ke Kiara, aku cerita pasal pertemuan sungai kat situ, cerita pasal bangunan sultan abdul samad, cerita pasal muzium tekstil yang ada kat tepi tu, cerita pasal masjid india dan asal-usulnya...hahahahahah semua aku tahu...bukan pasal apa, sebab benda-benda tu lah yang jadi modal aku kalau bersembang dengan guests dari obersea! Ternganga depa kalau depa dengar cerita aku.....

Malam tadi pulak, aku bawak depa makan "bot stim@steam boat". Kawan lama aku cakap tempat yang aku nak pi tu dah ubah...aku cakap mana ada? Dia mati-mati cakap dah berubah ke tempat lain...aku mati-mati jugak cakap kat tempat lama....last-last bila aku tanya aunty kat mana, dia cakap memang dah ubah...hahahahahahah aku cepat-cepat sms kat kawan lama aku tu dan bagitahu yang inilah kali pertama seumur hidup aku, aku buat salah! So, to Jacky..if you are reading this.....hahahahahahahahah salute you lah....err, don't forget send my regards to your abang hah!
Sekali lagi makan sampai marina dengan yuya terlena! Sekali ni lepas makan aku bawak depa pi ke tasik titiwangsa pulak. Cerita pasal tasik, cerita pasal lombong bijih timah....cerita pasal Yap Ah Loy, cerita pasal IJN....pergh...aku rasa kalau Ng Yen Yen dengar aku cerita, mesti dapat allowance libu-libu tiap-tiap bulan, tak pun dia tereyak dengaq cerita aku!

Lepas tu aku bawak lagi depa ronda dan sekali ni ke stadium negara pulak. Dia kata apasal ke stadium? Aku pun ceritalah pasal union jack, tunku, mokhtar dahari yang dok sepak terajang kaki Kamamoto masa pestabola merdeka tahun 70-an dulu dan lain-lain lagi...Mulut Ryu ternganga dengaq aku cerita...dia angguk-angguk bila aku sebut nama Kamamoto! Dia pun tahu yang Kamamoto tu lagenda bolasepak jepun.....Dia ternganga dan aku pun ternganga sebab tak sangka aku pandai...hahahahahahah Cikgu Bibah dulu tak pernah kata aku pandai...hahahahahah

Aku zupp-zapp lagi terus ke pudu jail. Aku cerita sejarah pudu jail yang dibina tahun 1895 tu kalau tak salah aku...aku cerita pasal botak chin dan datuk zaman khan....aku cerita pasal mural kat dinding tu....pergh...aku tengok mata dia dah merah...ayaq mata berlinang....aku bagi sapu tangan kat dia....hahahahahahah. Actually cerita-cerita tu semua aku baca dan semua-semua cerita tu aku pastikan yang aku tahu 100% dan cerita-cerita tu semua lah yang aku buat modal bersembang dengan guests-guests aku dari dulu sampailah la ni! Cerita betul tu...bukan main-main...pasal pudu jail tu actually dari pembacaan aku dan jugak pasal abang aku kerja kat situ dulu....tu yang aku tahu sangat. Abang aku pun duduk kat belakang tu sebelum depa robohkan quarters kat belakang tu.

Jadi pada adik-adik sekolah yang baca cerita dongeng aku ni, moral of the story, bacalah banyak-banyak. Tak kiralah apa-apa pun. Aku ni memang jenis suka membaca. Dari komik, kartun, mangga, wanita, gelihati, gila-gila, readers digest, Far Eastern, Futurist, Medical Journal, Time, Economist, semuanya aku tibai. 2 hari lepas masa aku berkesempatan menghadiri function Tun pun dia bilang perkara yang sama.....baca jangan tak baca.....

Oklah aku nak balik...aku rasa kawan lama aku dok tunggu tu...ala....dak william dengan dak kate tu.....have a nice weekend my friends....err, monday nak ke kuala gandah dengan beradik-beradik jepun...horey!

Isnin, April 25, 2011

Apa yang tak kena ni?

Hangin satu badan tak habis-habis lagi ni. Pus-pus pun ada, kus-kus pun ada! Macam-macam tak kena bila aku balik mai sini. Sampai aja aku kat sini, aku hantar laptop aku repair kat Plaza LY. Katanya "fan" aku rosak. Oklah fan rosak, aku tak kisahlah sangat. Dia tukar dan charge aku yang aku rasa chargesnya tu manasabah walaupun aku tak tahu range harga dia berapa. Lepas 2 hari hantar repair dan aku tak sempat nak lari ambik balik, bila aku check, banyak benda yang tak kena kat dalam tu. Mail aku tak boleh nak access....dah lah email tu lah yang "al mangga@satu-satunya" yang aku selalu pakai....sampailah ke hari ni aku tak boleh nak bukak email aku dan terpaksa aku tukar ke gmail yang selalunya aku tak pernah pun pakai ni! Nak cari contact pulak satu lagi hal...habis semua contact aku kat Bali semuanya hilang! Hangin........

Sampai aku kat rumah, selain bertanya khabar pasal family, aku jugak sangat prihatin kat motor aku yang berpanas-hujan sepeninggalan aku. 78 kali aku tendang, tak naik-naik jugak sampai paha aku besar sebelah! Tolak lah aku kat kedai Ah Meng yang jaraknya tak lah jauh cuma 1 kilometer saja.........berpeluh aku tolak sebab last sekali aku tolak adalah lebih kurang 2 tahun sudah! Manja sungguh motor aku ni...sampai kat Ah Meng, dia tukar plug dan motor aku jalan balik...aduuuhhh hangin.......

Lepas tolak motor, esoknya, dari leher sampai kat pinggang aku terasa "nyut-nyut". 3-4 hari jugak aku dok tahan sakit ni dan semalam ngam-ngam keluar dalam newspaper article pasal "chiropractic". Macam dia tahu-tahu pulak aku sakit belakang. Bila dah sakit belakang, apa yang aku nak buat semuanya tak jadi. Nak scuba diving tak boleh, nak horse riding tak boleh, nak ke shooting range tak boleh (berangan macam orang kaya-kaya!), last-last aku terbaring depan tv the whole weekend tengok "spongebob squarepants" dengan marina sambil dok bergelak sakan akan kebodohan si Patrick tu.....hangin...............

Satu petang yang syahdu, masa aku nak keluar opis, tiba-tiba jam aku jatuh, tali jam putus....nilah satu-satunya jam mahal yang aku ada. Tu pun orang dari dubai yang kasi (ada aku cerita dulu...princess kat dubai kasi aku dan phone number dia masih aku simpan tapi la ni hilang sebab sim card aku rosak!)

Ada satu petang masa aku tengah dok kerja, aku dapat satu panggilan kecemasan dari aunty. Panic dia, dia cakap fridge dah rosak dan freezer tak sejuk.....pergh....bagai garuda membelah bumi aku rasa. Kepala otak dok ligat pikir kat mana aku nak cilok harta aku yang menimbun-nimbun tu. Balik petang tu dengan muka welfare dan gaya jalan yang lemah-longlai, aku seret kaki kiri aku masuk rumah. Malam tu aunty seret kaki kanan aku pergi kedai letrik kat bandar baru ampang! Salesman sengih kat aku walaupun aku jegilkan bijik mata kat dia. Malam tu aku kalah di medan perang.......aunty dapat toshiba malam tu jugak......ikan, dagin dan sayur aku kembali segar! Aku pulak, hangin............

Ada beradik-beradik nak mai dari jepun. Aku dengan bangga, besar hati dan kembang hidung, pelawa duduk rumah. Maklumlah...kita kan kaya dengan budi bahasa! Macam aku dok jaga VIP dulu, setiap visit aku akan adakan dry run.....check list aku seperti berikut:

1) tv buruk.....BUANG!
2) khemah marina.....sembunyi di bilik wiwit!
3) beg2 sekolah lama.....sembunyi di bilik wiwit!
4) buku2 sekolah lama.....sembunyi di bilik wiwit!
5) wiwit.....aku tak tahu nak sembunyi dia kat mana sebab dia besar!!!
6) tilam.....bukak baru!
7) Kipas ceiling.....siap dan in good condition!
8) hot water heater.....rosak!
8) air cond.....rosak!

Aduuuhhhh, maka dengan itu, aku nyanyi satu rangkap lagu Alleycats yang tajuk aku dah lupa! Macam ni bunyi dia, ".....apakah dosa ku.....apakah salah ku.....biar ku merana..biar ku derita...asal kau bahagia...."

Isnin, April 18, 2011

Lovina

Aku dah balik ke KL. Flight was smooth and muka-muka girang dok tunggu aku kat airport. Hmmm, sebulan tak jumpa dan aku cukup rindu kat depa. Anyway, pada hari ahad terakhir aku kat sana, aku sewa kereta lagi. Sekali ni aku ambik Avanza. Manual, sebab sini tak ada automatic ataupun susah nak dapat automatic. Keras betis aku dok asyik masuk gear, tukar gear...masuk gear, tukar gear...

(sempat makan durian waktu di Bedugul otw to Singgaraja)

Aku keluar dari Ubud sekitar jam 9 pagi bersama-sama navigator terbaik aku yang lebih kurang sama macam Allen Oh! Dia punyalah bagus sampai kami selamat sampai balik kat Ubud....kalau harapkan aku, ntah-ntah dah sampai jakarta kot aku bawak! Perjalanan yang sangat lancar walaupun perut aku dok berkeroncong kuat. Tak banyak kereta sebab kebanyakkan ke Besakih dihujung-hujung minggu ni. Besakih merupakan tempat yang dinamakan "mother of all temples in Bali". Memang besar dan menarik temple kat situ. Aku tak berkesempatan kali ni nak kesana. Mungkin next time! Berhenti sekejap dan makan durian kat tepi jalan. Habislah jugak berbiji-biji....masa kat dalam kereta, kami dok control jangan "burp". Hahahahahahah

(bot-bot ni digunakan untuk bawak pelancong ke tengah laut untuk lihat dolphin..)

Lovina merupakan kawasan peranginan tepi pantai dengan pasir hitam. Kalau kat Malaysia, pasir hitam tu dah mesti ada lagenda tersendiri....stretchnya tak panjang dan malangnya ada banyak kotoran kat pantai manakala airnya pulak tak bersih kecuali kalau 100 meter dari pantai, barulah nampak air tu biru dan jernih. Kat tempat jernih tu lah dolphin dok berenang. Aku tak sempat nak tengok sebab katanya, dolphin akan berenang pada awal pagi....Makanya waktu aku kesitu, orang dah tak ramai....tapi aku tengok, mat sallehs ramai dok berenang kat air yang keruh tu! Pemandangan masih lagi cantik. Aku ambik kesempatan ngopi kat tepi beach. Spent about 2 hours kat situ sambil minum-minum dan bergambar. Masa aku tengah dok bergambar, aku nampak yang ada sorang budak pompuan asyik dok perati kat aku....aku tengok dia, dia tengok aku.....aku toleh kiri kanan 13 kali, tangkap budak tu, dan suruh partner aku ambik gambar...budak tu tak menjerit pun....mungkin masa tu aku nampak macam orang!!! Hahahahahah...

(cuba nak dapatkan angle yang baik dengan kamera chebeh aku ni..)

Cuaca sungguh baik hari tu. Aku ambik masa dalam 2 jam jugak memandu dari Ubud ke Singgaraja@Lovina. Mengeliat sana dan mengeliat sini, aku rasa cepat sampai sebab selalunya depa kata dalam lingkungan 3 jam. Maklumlah kereta tak banyak masa aku pi sana. Bayangkan kalau aku pergi waktu senja, pasti gambar-gambar tu akan jadi lebih menarik....yang diambik tu pun dah kira cantik...aku la yang kata...hahahahahah...

(macam serangga yang jalan kat atas air tu...apa nama serangga tu?)

Sepas Lovina yang terletak kat daerah Singgaraja, aku ke Tanah Lot pulak. Tapi waktu ke Tanah Lot, masyAllah...hujan punyalah lebat. Aku sampai, bayar parking dan masuk ke dalam. Nak keluar kereta tak boleh pulak sebab hujan terlampau lebat. Aku duduk dalam kereta sampai 30 minit. Hujan tak mahu stop jugak. Tiba-tiba tingkap kereta aku diketok orang. Ada makcik sewa payung berdiri kat sebelah cermin.... Aku sewa payung dan turun kereta. Lagi setengah jam aku tunggu tapi hujan memang tak mahu berhenti. Last-last aku masuk balik dalam kereta, start engine, bawak dan balik ke Ubud! Tapi ada yang tak kena masa aku balik....aku tak ingat apa benda. Puas aku dok perah otak. Masa SPM tahun 85 paper Add Math pun aku tak pikir teruk sampai macam ni. Lupakan aja lah.......masa nak tidur malam tu aku baru perasan yang payung sewa di Tanah Lot tu aku tak pulangkan lagi kat makcik tu.......Huah!!!!!!!!!!!!!!

b
(salah satu stretch dengan pasir hitam)

Rabu, April 13, 2011

Gangguan Sementara

Kepada semua yang dok baca dalam diam dan juga yang tak diam, dengan sedihnya aku nak bagitahu yang blog aku ni ada gangguan sementara sampailah aku balik KL nanti...mungkin 1-2 minggu lamanya...tension aku!!!! Will write again soonest once everything is back to normal!! Harap maklum!

Sabtu, April 09, 2011

Saturday yang santai!

(great lunch...simple yet tasty mie goreng!)

Makanan kat sini memang banyak pilihan. Yang penting tahu dimana nak cari dan jenis makanan apa yang kita nak. Ada beberapa restaurant yang sentiasa aku tengok penuh bila aku lalu. Kelmarin aku dok sembang dengan tamu dari Brazil yang datang sini untuk bina yacht. Dia tanya aku kat mana nak makan...aku pulak dok cerita kat dia pasal Bebek Bengil, Ibu Oka, Bebek Tepi Sawah, Warung Wayan etc....macam aku pulak orang local! Tapi yang tu semua aku tak tipu sebab kalau tengok kat dalam buku-buku pelancongan bali ni, kita akan baca berkenaan tempat-tempat makan ni. Depa happy dengar aku cerita pasal Ubud. Aku pun dok kelentong depa dengan konfiden...hahahahahah. Kelmarin ada couple mat salleh yang tanya aku pasal short-cut nak ke Denpasar.... Aku pun cerita bagai nak gila, aku cakap dari jalan raya ubud, hang masuk Peliatan....sampai kat simpang tiga, kona kiri....bawak terus sampai ke Gianyar...terus lagi dan ikut sign board ke Denpasar.....Hahahahahahah, last-last aku cakap ikut sign board sebab aku dah tak tahu nak suruh dia ikut jalan mana.....tapi muka aku tetap serious...hahahahahahah dia angguk-angguk dan cakap terimakasih kat aku sambil marah kat isteri dia sebab salah tunjuk jalan....aku larik!!!!


(that's beatriz from chile on the left....she travels around the world alone and on the way to Flores next week!!)

Ada sorang lagi tamu aku yang best...nama dia Beatriz. Budak Chile. Last week masa aku jumpa dia, dia jalan terhencot-hencot. Kaki dia luka dan dia tak perasan. Cuma lepas tak boleh jalan barulah dia pi klinik dan ternyata dah ada infection. Terlantar 2 hari kat rumah dia, Bila boleh jalan dia datang melepak kat tempat aku. Kami bersembang dan memang dah aku ni suka bersembang! Aku respect dengan pompuan-pompuan yang travel sendirian ni. Aku sendiri tak tentu boleh travel sendiri atau tidak. Tapi dulu aku selalu jugak travel berdua. Tapi yang tu dengan aunty.... bukannya sendiri. Beatriz dah sampai ke Vietnam, Thailand, Malaysia, Myanmar dan sekarang di Bali sebelum meneruskan perjalanannya ke Flores minggu depan. Dia akan duduk rumah penduduk tempatan, ikut budaya tempatan dan belajar bahasa tempatan dan apa saja local. Setakat ni dah 7 bulan dia berjalan...total semuanya 2 tahun dia nak round dunia!

(anak kecik yang mintak duit kat bule....bila dah dapat duit, dia masuk Delta Dewata, beli potato chips...hahahahah)

Tiap-tiap hari aku tengok budak ni kat depan Delta Dewata (macam 7-11 kita). Dia tak hulurkan tangan kat penduduk tempatan tapi tangan dia panjang minta simpati kalau ada bule yang lalu-lalang kat situ. Lepas dapat dia akan bersorak happy dan terus lari masuk ke Delta Dewata 24 hours tu. 2-3 minit lepas tu, aku tengok tangan dia dok genggam air coke dan Pringles....Abang dia akan duduk kat depan restaurant Egalancha. Pun buat aktiviti yang sama dengan dia yakni mengemis. Abang dia ni ganas sikit sebab akan ikut bule kemana-mana saja sampailah dia dapat apa yang dia nak! Mak depa tunggu kat depan Post Office kat depan Bali Buddha Restaurant dan masih menjalankan aktiviti yang sama.....It's all in the family!

(ni abang tauhu gunting yang tiap2 hari aku tengok..)

Tauhu gunting ni sedap. Macam gaduh-gaduh. Digoreng dan digunting selagi panas. Pasai apa dia gunting masa panas dan bukan masa sejuk, janganlah tanya kat aku. Aku cuma tahu makan...bukan tahu gunting! Pakai saus kacang. Kalau rasa dah terlebih makan the day before, maka yang nilah akan menjadi lunch aku untuk keesokan harinya. Tapi kolesterol tetap tinggi sebab disimbah kuah kacang kat atasnya! Abang tauhu gunting ni memang ada ramai peminat sebab aku tengok dia tak pernahnya stop preparing the food. Ada saja order dia mana-mana dia pergi. Sedap dan murah! Bila dia nak jalan, ada lagi budak-budak dok kejar belakang motor dia...ala-ala Beatles kena kejar dengan pompuan kat Abbey Road masa lepas concert....hahahahahahahah

(fragrant rice by Janet. Aku jumpa Janet minggu lepas di Indus...had a long chat!)

Minggu lepas aku ada meeting dengan sorang pompuan bule dari australia yang dah lebih 20 tahun duduk kat sini. Nama dia Janet De Neefe. Kahwin dengan Pak Ketut dan ada anak 4 orang. Orangnya tinggi lampai dan cantik walaupun umur dah sekitar 50-an. Lama kami bersembang di Restaurant posh miliknya yang bernama Indus. Dia jugak pakar masakan bali. Tujuan aku berjumpa Janet ni ialah sebab aku nak promote tempat aku dengan menjadi salah satu venue kepada Ubud Writers Festival yang akan berlangsung pada bulan Oktober selama 5 hari nanti. Event tu merupakan event tahunan yang mengumpulkan pengarang-pengarang buku dan novel yang terbaik dari seluruh dunia. Tahun lalu ada seramai 130 penulis-penulis ini memenuhi Ubud selama seminggu dan penulis kita yang selalu ikut serta ialah Raslan yang ada column didalam salah sebuah akhbar berbahasa inggeris kita. Janet ni sangat baik dan sangat berpengetahuan tinggi. Selain Indus yang sangat posh, dia juga ada Cafe Luna yang juga sangat famous dan sentiasa penuh dengan tamu. Hari tu aku beli buku karya Janet dan sekarang tengah dok baca....seronok cerita pengalaman dia di Bali....Janet bercerita tentang pengalaman dia bila Sari Bar dan Paddy's Bar dibom pada 13 oktober 2002. Pada sesiapa yang nak tahu mengenai Janet, boleh google dan taip nama penuhnya....

Aku nak keluar sekejap ke printer sebab nak tengok brochure aku dah siap ke belum? Kalau dah siap aku boleh collect. Selain daripada tu aku mungkin sempat jugak nak ronda-ronda kat kedai di sekitar jalan hanuman!!! OMG.....I love Bali!!!

Rabu, April 06, 2011

Books and more books..

Aku memang suka baca buku. Asalkan jangan suruh aku baca buku sekolah sudah...2-3 tahun sudah, aku dah cerita yang dulu aku suka baca komik. Masa tu dalam tahun 77 tak silap aku dan aku duduk kat melaka masa tu. Tiap-tiap hari aku simpan duit sekolah sebab tujuan aku cuma satu. Nak beli majalah Gila-Gila yang sangat famous dan baru saja keluar dengan Professor Serbatahu dan kartun-kartun Rejabhad serta From Taiping With Love dan A Mamud yang selalu buat aku gelak sorang-sorang kat dalam toilet!

Kemudian tak berapa lama kemudian,berubah ke Gelihati dan bila besar pulak dan la ni pun kadang-kadang aku baca majalah Ujang! Mamak kedai tu tanya sapa punya majalah tu? Aku jawab, beli kat Yuya!!! Cerita pasal Ujang ni, masa aku kat Mekah dulu, ada sekumpulan VVIP yang duduk kat tempat aku. Salah sorangnya ialah VVIP kartun, Datuk MOY. DMOY ini sorang yang sangat down to earth. Bersembang dengan dia tak terasa yang aku dok bersembang dengan tokay majalah kartun. Dengan penampilan yang sangat serious, aku rasa kalau penyamun-penyamun tengok, ketaq lutut tak boleh nak lari. Suara DMOY pulak tu dalam, ala-ala pembaca berita.....pergh.....ada kami bersembang sambil minum kopi beberapa kali dan kegemarannya ialah minum kopi "O" dan dicampur satu scoop vanilla ice cream!

(buku2 bali yang penuh kat library)

Masa di sekolah menengah, aku mula membaca tulisan-tulisan yang pelbagai dari pelbagai genre dan salah sorangnya ialah dari Asia Tenggara iaitu Pramoedya Ananta Toer. Seorang penulis dan pemikir yang sangat hebat dari Indonesia. Lupakan tentang penahanan dia dan kisah dia dibuang negara tu tapi lihatlah pada hasil kerja dia. Malam tadi waktu aku ke Periplus untuk mencari buku-buku, aku ternampak koleksi pengarang tersohor ini. Aku borong 5 buku dia. Ni tengah dok pelan-pelan baca satu persatu. Kelima-lima buku itu dihasilkan sewaktu PAT berada didalam buangan sebelum diberi pengampunan...

(salah sorang yang tiap2 hari aku jumpa dok baca buku kat library favourite aku ni....sapa la orang ni?)

Aku juga suka membaca buku-buku management dan positive thinking. Seronok dengar cerita depa walaupun pada aku pointnya sama, tapi olahan depa sangat menarik. Membaca perihal kejayaan Marriott, Hilton, Microsoft, Airasia, Virgin, Ford, Toyota dll adalah merupakan kegemaran aku terutamanya sekarang ni...sewaktu bersarapan sebelum ke tempat kerja. Sedikit sebanyak memberikan aku sedikit motivasi untuk memperbaiki diri dan menjadi terus positif. Begitu jugak buku-buku Warren Buffett, Da Silva dll yang tak kurang hebat membuatkan aku sangat teruja untuk menghabiskan setiap buku yang dibeli dengan secepat mungkin.

(yang baru dibeli kelmarin...)

Banyak pelajaran yang dapat kita perolehi bila kita ni rajin membaca. Salah satunya ialah bila aku dapat tamu yang datang dari pelbagai negara, aku mampu bersembang dengan depa apa saja topik yang diutarakan. Kadang-kadang depa pun terkejut macamana aku boleh tahu tempat depa lebih daripada depa sendiri. Hahahahahahah.....tu lah kelebihan banyak membaca....walaupun aku tak rajin baca buku sekolah.....hahahahahah

Isnin, April 04, 2011

Uluwatu

(breathtaking...)

(monkey with my world cup rugby cap that I bought in Tokyo!!!!!! Gone!!!!!)

(satu lagi pemandangan menarik temple disana..)

Bangun di pagi Ahad, cuaca sangat mendung. Aku cukup suka kalau cuaca mendung di hari minggu. Boleh aku bermalas-malasan...pukul 7 aku sambung baca biography pemimpin sebuah negara di depan rumah sambil minum kopi bali yang pak rai hantar sebelum breakfast aku dihidangkan di balcony. Hujan lebat mula turun dan air disawah dah melimpah. Asyik aku tengok. Dulu rumah makcik aku kat alor setar mengadap sawah tapi la ni dah naik kawasan perumahan. Pangkin kat bawah pokok cheri dah dibuang dan pokok cheri dah kena tebang. Sambil hirup kopi sambil aku bayangkan masa abang dan yuya masih sekitar 1-2 tahun dulu, aku dok bercerita kat depa dibawah pokok cheri tu sambil bersila kat pangkin. Aku ceritakan yang buah cheri tu lah aku pakai sebagai peluru untuk main tembak-tembak. Depa seronok sambil gelak mengekek-ngekek. Lamunan aku terhenti bila pak rai datang dengan tray dan bawakkan breakfast aku. Sambil makan sambil baca buku...habis jugak 4-5 chapter. Hahahahahah...

Aku ke tempat kerja kejap. Check apa yang patut, termasuklah e-mail just in case kalau ada yang penting dari head office. Nothing...had a cup of capuchino, tinggalkan pesan sikit kat staf-staff yang ada, start kereta, cabut ke Uluwatu!

(beautiful temple, only Uluwatu has this..)

Aku cilok ke denpasar dulu mencari ink cartridge untuk printer aku. Nampak pulak mc donald. Aku makan sampai tak toleh kiri-kanan. Burrp 13 kali, basuh tangan dan keluar cepat-cepat. Hujan mencurah-curah. Aduuh...kena bawak pelan-pelan ni. Aku menghala ke bandara (bandaraya udara@airport). Zass...aku membelah jalan basah. Zupp kona kanan ikut signboard. Priapp naik bukit sikit. Laju aku bawak ke atas. Tak banyak kereta yang lalu-lalang kat situ. Bagus ni. Aku masuk parking dan kena RP5000. Pandu terus sampai ke parkir. Macam biasa, aku ngopi dulu. Monyet datang curi kacang yang depa letak kat atas meja. Aku renggah gelak kat makcik tu sebab dia kejar monyet yang lari dengan kacang dia....hahahahahahahah very funny!

Beli tiket dan beli selendang yang diikat dipinggang. Makcik tiket tanya samada aku perlukan "guide" apa tidak. Aku cakap tak payah....aku sombong masa tu. Tersangat-sangat sombong! Aku masuk ke dalam. Menuruni anak tangga yang tidak berliku....straight beberapa anak-tangga menuju kebawah, aku nampak ramai tourists dok sibuk ambik gambar dan bila sampai kat tepi tangga, aku tengok dari kejauhan laut Hindi yang sangat luas terbentang kat depan mata aku. Horizon nampak begitu cantik dan panjang sekali. MasyAllah....sangat indah! Aku nampak tourist dok berdiri kat tepi tebing sambil dok ambik gambar. Aku tak mahu ambik gambar depa berdiri kat tebing...tapi aku akan ambik gambar depa kalau depa jatuh dari tebing...hahahahahahhah very funny!

(ingatkan nak terjun...nampak macam laut kat henry gurney telok mas melaka...hahahahah)

Aku dah nampak temple yang kat atas tu. Keciknya....dan aku rasa kalau aku sampai kat atas tu, mungkin aku akan nampak temple tu besar. Yang jadi kecik sebab aku tengok dari jarak 500 meter jauhnya. Aku snap sana dan snap sini. Pemandangan yang terindah di bali setakat ni. Tebing yang curam dan tinggi serta air laut yang kebiruan membuatkan aku nak duduk lebih lama kat sini. Tourist berduyun-duyun datang dari Jepun, Spain, Italy, Korea dan kami dari Malaysia! Bila aku sampai kat atas, ternyata temple tu tetap kecik.....hahahahahahah very funny!

Monyet banyak berkeliaran dan dok berlari sana dan sini. Panjat pokok dan loncat tak tentu hala. Masa aku nak masuk tadi pun depa dah pesan kot-kot aku nanti akan terkejut kalau disergah monyet...aku cakap kat makcik tu, takpa-takpa....sebab aku rasa aku yang akan sergah monyet tu nanti! Hahahahahahahah very funny!

Masa aku dok ralit perati tebing curam yang tersangat curam dan sambil dok ambik gambar, tiba-tiba aku rasa macam ada orang tapped kepala aku. Aku biar saja sebab Marina pun selalu jugak tapped kepala aku! Tiba-tiba aku dengar ada suara orang menjerit kat aku. Aku toleh kat depa. Depa toleh kat aku. Aku nampak sekor monyet pegang topi aku dan lari kat celah pokok menghala ke tebing. Aku kejar dia....kawan-kawan dia kejar aku! Aku mintak tolong kat makcik kacang untuk tolong aku ambik balik topi sentimental value aku tu...Itulah topi kesayangan aku tu.....aku beli kat Tokyo tu.....rega mahal tu......original world cup rugby 1999 tu.....monyet seringai kat aku....hangin satu badan....huahhuahhuah not funny anymore!!!!!!!!!!

Rancanglah...

Buat-buat busy!         Pada minggu ini aku sempat bertemu dengan seorang anak muda cekal yang dah aku ikuti perkembangannya selama beb...