Selasa, Disember 21, 2010

Sunflower Boy!

(bila turn depa ni pulak, aku dah lebih kurang 65-70...fuyoo NGERI!)

(simple yet elegant. I like...)

(pak su depa yang tak pernah-pernah tua....heh3...)

(aku lah...sapa lagi...)

(ni baru sebahagian keluarga...ada lagi yang tengah dok ikat sampin, ada yang dok pi check microphone, ada yang dok belek2 bunga ros nak letak kat meja dirumah...heh3...)

(my little "sunflower boy" is now married to Anieza, congratulations..)

(marriage made in heaven!)

(speeches yang buatkan mata aku berair! err...actually, sabun masuk mata...huh? apa aku merepek ni?)

(tengah dok bagi speech dan tribute to all family members including all the aunty and uncles, tiba2 aku emo!)

(sorry flash aku tak sampai....maklumlah...kamera mahal!)

(cantik lagi menawan...)

(anak sapa la sorang ni...muka familiar...)

(lepas horey2 dengan kawan2 yang tak dikenali, ditempat yang tak dikenali, aku terjumpa budak2 ni kat depan toilet di malam akad nikah!!)

Ezran ni sebenarnya merupakan anak menakan aku. Anak kedua kepada kakak sulung aku. Masa kecik lagi si Yan (panggilan sampai la ni!)duduk kat Brown Garden sebab mama dia tengah dok belajar kat luar negeri. Jadi, Tok Wan dan Tok Mama lah yang dok menjaga Yan ni selama beberapa tahun. Sayang sungguh depa kat Yan. Ditatangnya Yan ni sungguh-sungguh walaupun tak berlebihan. Masa tu dalam tahun 86 aku di tingkatan 6. Dari dulu aku tengok Yan ni, baik sungguh orangnya. Sorang yang tak banyak cakap, sorang yang berhemah tinggi, menghormati orang sekeliling dan sopan-santun. Ni kalau sapa dapat anak macam ni memang beruntung betul. Kalau dapat menantu macam ni lagilah beruntung. Bak kata guest aku dulu pasal makan, "A Class!"

Aku ada bercerita pasal anak-menakan aku yang sorang ni dulu. Dia lah yang rapat sangat dengan Tok Mama dan Tok Wan dan in fact masa TM dan TW nak buat haji, Yan ni sampai tak mahu pergi sekolah sebab selalunya TM lah yang jaga makan-pakai dia dan lambai dia masa nak pi sekolah...Oleh kerana Yan tak mahu nak pi sekolah, maka, sebagai Pak Su yang tersangat cemerlang, aku lah yang dok hantar dia ke sekolah dan tunggu dia kat kelas....jadi kat situ aku ter"bonded" dengan Yan. Masa kecik kat Penang, petang-petang mesti muka dia "selepong" dengan bedak sejuk! Ada banyak gambar Yan masa kecik tapi aku tak sempat nak scan dan upload. Bukan pasal aku takdak masa tapi pasal aku kurang arif lagi bijaksana....heh3...

Aku teringat masa Yan kecik-kecik dulu bilamana TM hantar dia ke tadika kat minden height, tepi jalan gelugor dan sederet dengan klinik aman 24 jam tu, Yan punyalah seronok manakala TM punyalah risau....masa tu aku tengah dok menunggu result STPM aku. Jadi kesempatan tu aku ambik untuk bagitahu kat Mama yang aku akan tunggu Yan kat Tadika. Pasal apa aku tiba-tiba jadi rajin? Pasal itulah satu-satunya kesempatan aku nak menyilok kereta Honda Civic TF Mama (kaler ang-ang!)yang selalunya Mama tak pernah bagi aku bawak! Lepas hantar Yan ke tadika, aku cilok ke jelutong, pekena nasi kandaq....Puas....

Tok Mama sediakan buaian untuk Yan kat dapur. Tiap-tiap petang TM paksa Yan tidur dengan henjutan-henjutan yang super-duper dahsyat dan aku rasa kalau orang tu tak mengantuk, dia terus akan mengantuk bukan sebab dia nak tidur tapi sebab dia pening! Macam tu lah powernya TM! Ditambah pulak dengan lagu yang aku dok dengar selama bertahun-tahun yang bunyinya lebih kurang macam ni, "...or3....or3...(berdengung sikit kat hidung!). Aku rasa kalau aku dengar lagu tu lagi, aku pun ikut sama tidur...siap berdengkur lagi...tapi bila aku buat lagu yang sama kat anak-anak aku, semuanya baling bantal kat aku...aku heran!

Masa Yan balik ke KL untuk sekolah, aku tumpang rumah kakak aku. Jadi Yan ni membesar kat depan mata aku jugak lagi...aku rasa dia pun boring tengok muka aku...la...Pak Su lagi! Yan suka tengok cerita "He-Man" dan dia ada pedang He-Man yang aku beli kat Supermarket GAMA depan Kasim Nasi Kandaq. Tiap-tiap hari aku dok berlawan pedang dengan dia sampailah dia nangis sebab aku yang selalu menang! The following year tu aku beli topeng Ultraman yang ada lampu kat dahi. Masih lagi kat Gama depan Kasim Nasi Kandaq. Tiap-tiap hari dia pakai topeng Ultraman sampai bila dia tak pakai aku dah ingat yang tu bukannya Yan!

Yan dari kecik baik. Ada sekali tu masa kat sekolah rendah, ada satu "play" kat sekolah dan Yan jadi "sunflower". Yan seronok jadi sunflower dan tiap-tiap hari dok practise. Kerja dia cuma goyang-goyang badan dan angkat tangan macam sunflower dok berkembang. Selalunya kalau aku teringatkan sunflower scene tu, aku akan senyum sorang-sorang. Ada sekali masa lalu kat depan hospital dan nak parking motor, aku teringat kat sunflower play tu dan aku senyum sorang-sorang....lepas aku bukak helmet, aku tengok ada 3 orang yang dok parking motor sambil dok tengok gelagat aku dengan heran......mungkin depa ingat "memang sakit budak ni...".

Yan membesar dengan environment yang cukup bagus. Result Yan pun sangat bagus. Yan masuk universiti dan lepas tu mula kerja. Once in a while kalau aku pergi ke rumah kakak aku, Yan akan datang dan bertanya khabar. Now that Yan is already a married man, aku nak pesan kat Yan, jaga Anieza dengan baik. Satu lagi exciting chapter dah bermula....dan Yan, to Pak Su, "you are always my SUNFLOWER BOY!..."

Selasa, Disember 14, 2010

Bangkok Part 3, the final countdown!

(finally, di lcct)

(asia's biggest loser yang kalah during the first week!)

(masih di bangkok airport...dok cari padthai!)

(suvarnabhumi airport...macam klia lah)

(aduh....ada jugak!)

Beberapa hari berada kat Bangkok, mengharungi traffic jam dan mengharungi makanan yang maha hebat dan maha menggemukkan, di topped up dengan massage yang super-duper tip-top, bersama-sama dengan keluarga pulak, what else can I say? That was the best trip yang aku pernah buat dalam tempoh beberapa tahun ni. Seriously...it was worth....the kids enjoyed the trip and aunty was grinning from ear to ear....bukan pasal kami banyak shopping (memang tak shopping pun!) but the time that we managed to squeeze and spent together was really awesome. Ditambah pulak dengan kehadiran abang kat tengah padang main bola bagai nak gila sampai nangis-nangis dan bengkak-bengkak serta lebam-lebam sana-sini, it's the quality time spent! Oops terlupa nak bagi credit kat aunty Pam sama yang sentiasa ada bersama-sama kami diwaktu makan dan massage...heh3...That's what friends are for....(amboi macam lagu lah pulak!).

Abang macam biasa, sangat busy dengan bola, almost every week dan every weekend mesti ada tournament yang disertai. Balik dari Bangkok sebenarnya abang dah missed 2 centralise training. One is for Sekolah Sukan Bandar Penawar dan satu lagi pulak aku sendiri pun dah lupa untuk sekolah mana sebab banyak sangat. Pemilihan untuk ke Sekolah Bandar Penawar dilakukan sewaktu abang dan rakan-rakan yang lain sedang berjuang di Bangkok. Bila balik, aku cuba talipon dan bertanya kot-kot masih ada next selection tapi katanya dah terlepas.....hmm rasa macam unfair though!

Masa aku kat Bangkok dan tengok standard pemain-pemain antarabangsa yang lain, aku heran. Heran sebab skill dan fitness kita yang lebih baik daripada depa yang ada walaupun tournament ni taklah besar mana. Cuma ada 12 pasukan dalam setiap age group tapi aku rasa depa ni lah jugak yang akan kita lihat berlegar-legar nanti dimajalah-majalah bola yang dok ada samada di malaysia mahupun di asia. Depa ni lah jugak yang akan mengejutkan kita dengan breakthrough bermain di EPL, Bundesliga mahukan J-League ataupun bagi rakan-rakan abang, pasti ada yang akan sampai ke M-League....itu aku pasti. Yang buatkan aku pasti tu sebab aku tengok mak-bapak players ni semua sentiasa ada kat padang setiap minggu! Menyokong bakat anak-anak dan berkongsi minat untuk sama-sama memajukan sukan bolasepak. Tapi kat mana silapnya, bila dah sampai ke peringkat remaja, depa dah sampai "plateau" dan kurang menyerlah lagi.

Minggu lepas sewaktu tournament di Cheras, aku sempat bersembang dengan salah sorang bapak yang anaknya bermain di luar negara sekarang. Katanya negara kita ada menghantar 2-3 orang lagi pemain hebat untuk beraksi disana. Tapi kat mana silapnya pemain-pemain ni? Skill lebih kurang sama....physical mungkin kurang tapi apa kurangnya Messi? Aku tanya kat bapak ni yang aku akan panggil dengan nama Mr X. Mr X kata, ada 2 pemain yang dihantar ke negara eropah selepas anak dia. Tapi depa tak lama kat sana. Aku tanya lagi, pasal apa? Mr X kata, first, budak-budak ni tak bercampur dengan pemain-pemain antarabangsa yang lain. Laa....awat jadi lagu tu? Mr X kata depa akan berkumpul sesama sendiri, bersembang sesama sendiri, bergelak sesama sendiri, makan sesama sendiri dan tidur pun satu bilik.....Laa...awat jadi lagu tu? Lepas tu Mr X sambung lagi....makan pun tak sama sebab katanya tak sama macam kat malaysia.....jadi depa pi cari ada satu keluarga malaysia dan makan kat rumah kawan tu selalu.....dapatlah merasa nasi lemak....mee kari....dll! Laa...awat jadi lagu tu? Apa lagi? Mr X cakap, kalau pi kat bilik salah sorang pemain tu, penuh dengan pre-paid card sebab rindu kat kampung...Alamak...awat jadi lagu tu? My point here is, kalau nak berjaya, kena lah tukar mind set....peringatan ni khas aku tujukan kat abang yang aku tahu takkan baca blog aku ni...tapi sekurang-kurangnya bila dia dah berumur 30 tahun dan aku dah berumur 60 tahun, bila depa terjumpa blog aku ni, abang ataupun yuya ataupun marina akan mengangguk dan teringat apa yang aku tulis ni....

Eh, tersasar pulak cerita aku...sebenarnya tak banyak beza kat siam ni. Kalau sapa-sapa risau pasal makanan halal, aku nasihatkan janganlah risau sangat....berlambak-lambak makanan halal kat bangkok ni. Bukak mulut dan tanya saja...mesti depa tunjuk kat kita. Tanyalah sapa-sapa pun....silap-silap depa cakap melayu lagi....macam ada sekali aku kat lobby hotel. Aku ada sikit masalah. Tiba-tiba Mat datang dan introducekan diri dia kat aku....dia kata nama dia Mat, boleh cakap melayu dan dia islam....hmmm habis cerita...Mat ni lah yang jadi tempat rujukan tambahan aku!

All in all, kami sekeluarga memang memerlukan family trip yang macam ni...er...in fact aku tengah dok plan satu lagi la ni...heh3...kat mana aku dok plan, tak bolehlah nak cakap...mungkin jadi taupun mungkin tak....kita tengok sajalah nanti...apa-apapun, malaysia mesti kalahkan vietnam!

Isnin, Disember 06, 2010

Bangkok Part 2



href="http://1.bp.blogspot.com/_BZ7ve_hcuAc/TPxNuC_a5CI/AAAAAAAAEcE/5p5qwaCEcw8/s1600/IMG_4937.JPG">


href="http://1.bp.blogspot.com/_BZ7ve_hcuAc/TPxNtsb0QII/AAAAAAAAEb8/Dywk2IDaOr8/s1600/IMG_4933.JPG">


href="http://3.bp.blogspot.com/_BZ7ve_hcuAc/TPxNtUID5-I/AAAAAAAAEb0/oXOYMDw1Q2I/s1600/IMG_4928.JPG">


href="http://1.bp.blogspot.com/_BZ7ve_hcuAc/TPxNs2QLiDI/AAAAAAAAEbs/0_sfYOeAVcw/s1600/IMG_4924.JPG">


Saturday.

Hari ni hari kedua kami kat Bangkok dan abang akan mula bertanding pagi ni tepat pukul 9 sebaik lepas upacara pembukaan. Aku bangun awal...ni penyakit lama....pukul 5.30 pagi aku dah terkebil-kebil kat atas katil dok tengok sorang-sorang masih dok merekot kat dalam selimut...kalau orang lain memang enjoy dapat tidur tapi tidak untuk aku.. Aku lebih enjoy kalau tak tidur sebab aku dapat buat apa yang aku tak sempat buat. Memadai kalau aku dapat 4 jam tidur nyenyak...aku bersiap dan pikir apa lagi plan kami untuk hari ni selain daripada tengok abang lawan bola.

Pam tolong kami panggil teksi dan explain kat teksi tu kat mana kami nak pergi hari tu. Amboi aku terkejut sungguh bila dengar Pam cakap Siam....pandai sungguh dia! Heh3...perjalanan yang sepatutnya mengambil masa selama 20 minit dari hotel dah jadi 1.5 jam....aku duduk tak tentu hala sebab tahu abang tengah warm-up nak main bola la ni....ish....lambat sungguh teksi ni...masa ni lah aku teringat kat cerita Transformers lah...Ultraman lah...Kamen Rider lah....ahhhhh ni semua pasal tengok banyak cerita katun dengan Marina dan baca banyak komik Syabu-Syabu, Ikhtiar Hidup dan Aku Budak Nakal koleksi Yuya!

Kami sampai kat padang dan tengok abang dah start lawan bola. Aku lupa dia lawan dengan sapa. Yang aku ingat cuma dia menang 2-0. Habis mat salleh kena belasah! Horey!! Coach kat situ sebok dok tanya abang umur berapa. Aku pulak dok berdiri betul-betul kat belakang coach-coach tu. Coach Radha (coach kami) cepat jawab, "Huh, if you want to know, his father is standing right behind you!". Coach mat salleh tu tak nak pulak tanya kat aku.....mahu aku star-light dahi dia nanti!

Satu hari suntuk kami kat padang. Dah berbotol-botol losyen aku sapu. Kesan dia tetap sama....aku tetap tak putih dan muka aku tetap terbakar! Anyway, aku tak kisah sebab anak-anak dan aunty masih kenal muka aku walaupun rambut dah tambah putih! Kami ambik teksi kat luar kawasan padang. Kami tunggu kat satu tempat, budak-budak siam dok tunggu kat depan kami....kami tunggu lagi, ada lagi budak siam potong tunggu kat depan....lagi dari kami...depa tu yang sapu habis teksi yang dok mai. Aku jalan lagi ke depan, mat salleh satu family pulak tunggu 20 meter dari depan aku dan sapu teksi yang berhenti! Ahhhhh, panas...panas....cuaca Bangkok memang panas....aku dah terasa macam dok tunggu teksi kat Jaya Supermarket Seksyen 14 pulak...asyik-asyik kena potong queue. Sekali ni aku buat jalan berkepak, beliak kan mata, sentengkan lengan baju dan tahan teksi....2 bijik sekali berhenti...huh! ambik kau!!! kami pilih warna hijau kuning kali ni.....

Sampai hotel, kami semua tergolek tak sedar diri. Yang sedar cuma aku. Pam talipon dan tanya kami nak makan apa? Makan? Horey....itulah tujuan kami ke Bangkok. Selain daripada tengok abang main bola, kami cuma nak makan dan massage....itu tujuan aku dan aunty. Pam tahu dengan niat kami. Pam bawak kami makan kat tempat yang paling best dalam dunia. "STREET FOOD". Aku cakap kat Pam yang aku dah tak larat nak makan kat hotel. Bukannya aku sombong tapi sungguh aih...aku tak tipu! Pam bawak kami ke celah-celah lorong di Bangkok. Dari luar dan tepi jalan memang kami tak tahu ada tempat makan kat dalam tu tapi bila dah menyusur, mak aii...menu dia penuh kat dinding. Sorry aku tak teringat nak ambik gambar langsung! Pam yang order dan kami cuma tolong makan....heh3....

Lepas makan, Pam buatkan arrangement untuk aku pergi massage. "Krung tip...krung tap....krung top....", Pam kata dia dah bagitahu kat tukang urut aku yang aku nak full body massage but be a little gentle to her fragile friend! Heh3....satu jam dia tibai aku dan satu jam lagi dia tuam badan aku dengan herbs...Pandai Siam ni....lepas dia tomoi aku sampai lebam-lebam, dia tuam balik badan aku kasi hilang lebam! Bila balik balik aku cerita pulak pengalaman aku kat aunty..aunty dengar dengan mata terbeliak dan air liur meleleh, tak sabar nak pergi esok pulak...heh3...

Kami bagitahu Pam yang kami nak cari CD lagu lama yang famous kat Thai ni. Selalunya kalau kami kemana-mana, kami akan cari lagu-lagu tradisional...dan setakat ni kami dah ada SATU! Tu lah lagu Siam yang kami beli tu...Penyanyi ni favourite mak dia...aku beli dan balik pasang. Wow...amazing....memang sedap, krung krang...krung krang.....dot com....dot mai.....kalau kat dalam kereta, marina mesti mintak lagu aunty Pam. Masa aku pasang lagu tu, Yuya akan tutup telinga rapat-rapat...abang pulak akan bukak tingkap dan nak terjun keluar.....aku, aunty dan marina akan sama-sama nyanyi lagu tu....."krung krang...krung krang...dot com....dot mai.....

Selasa, November 30, 2010

Bangkok Part 1

(marina dengan muka sakana dia!)

(aku dan kawan lama aku...aku perasan yang rambut dia masih hitam!!)

(Pam buat2 busy masa nak ambik gambar)

(apalah depa jual tu?)

(mata marina tak kelip2 tengok kasut2 ni semua)

(disalah satu pasar malam kat Bangkok)

(tengok pipi aku dah tembam!)

(Abang bangga jadi juara siap pakai malaysian flag lagi...ala2 asian games!)

(coach lain semua dok tanya abang umur berapa.....passport abang siap, just in case!)

(saujana mata memandang....aku rasa aku paling besar...heh3...)

Hari Jumaat pagi kami dah bersiap nak berjalan. In fact bukan hari Jumaat, to be precise, kami dah siap dari Khamis lagi dah! Bukannya siap apa, siap budak-budak tak boleh tidur sebab nak ke Bangkok! Depa punyalah seronok....aku pun tumpang seronok sebab berkesempatan bercuti dengan keluarga. Kami ambik kesempatan ke Bangkok sebab abang ada perlawanan bolasepak peringkat antarabangsa kat sana. Ada pasukan dari Singapore, Australia, China dan jugak tak lupa dari negara tuan rumah sendiri yakni Thailand. Adalah dalam 12 team semua kalau tak silap aku. Aku dah pesan awal-awal suruh travel light sebab kapal terbang ni tak boleh bawak lebih...nanti charge dia pun lebih...heh3....aku lupa nak bagitahu kat TF yang aku nak bercuti....kalau tidak, mungkin dia bagi satu dan suruh aku bawak sendiri ke Suvarnabhumi...

Sampai kat airport, semua orang dok tengok budak-budak pakai baju sponsor tunggu flight. Melepak kat depan Mc Donald sambil bergambar sakan...aku pun tumpang sakan sama...heh3...check in and boarding langsung tak menjadi masalah. Semuanya on time. Tak macam nak ke pulau puaka tu...memanjangnya tak ikut time! Puaka sungguh! Bila kami boarding, masyAllah, meriah sungguh budak-budak tu. 2 jam perjalanan langsung tak terasa tapi aku rasa, penumpang lain mesti dok menyumpah sebab satu team dah jadi macam 10 team dalam kapalterbang tu! Aku terdengar orang belakang aku cakap kat kawan dia yang inilah flight yang paling bising yang dia pernah naik....apa nak buat, hidup mesti ceria!

Sampai kat Bangkok masih lagi on time. Lamunan kami terhenti sebab immigration punyalah queue panjang. Nasib baik aku bawak Marina. Kami dapat priority lane. Thanks to Thai Airport Authority yang sangat prihatin. Kat situ kami tinggalkan abang sebab abang akan menginap di perkampungan sukan di Hotel Ramada. Kami naik teksi terus ke hotel kami di Ramkhamhaeng. Jammed was quite bad tapi masih masuk akal lagi. Sampai kat hotel, kawan lama aku tahun 94 dulu dah tunggu. Budak Siam ni lah yang selalu aku dok bercerita sakan kalau aku ada menyentuh topik pasal Siam. Masa dalam kelas dulu dia duduk kat depan aku. Kami sama-sama kerja kat Geneva dulu. Walaupun dah agak lama, kami masih lagi berhubung rapat. At least seminggu sekali kami mesti bertanya khabar. Aunty pun kenal rapat dengan Pornpajong Watcharaparn @ Pam ni. Pam pun pernah datang KL tengok Yuya masa babay dulu. Masa kami sekeluarga ke Hatyai dulu, Pam lah yang jemput kami dengan kereta dia kat BKH masuk ke Hatyai dan mak dia personally tunggu kami dan masak makan tengahari untuk kami. Baik sungguh family dia. Adik dia pulak bekas pelakon dan model iklan kat sana. Aku ada jugak tanya kat Pam, adik dia sihat ka? Tapi bila perasan aunty jeling kat aku, aku tukar dan tanya mak-pak dia sihat ka? Heh3....

Lepas check in, Pam bawak kami pergi makan malam kat tepi apartment dia which is only seberang jalan tempat aku duduk. Tak lah jauh mana pun. Pam kata senang dia nak jaga kami dan jumpa kami. Kalau kat tempat lain Pam mungkin tak sempat sebab dia sibuk kerja. At least kalau kat situ, awal pagi sebelum pergi kerja dia boleh datang tengok kami dan malam lepas kerja dia boleh bawak kami pergi makan....amboi baik sungguh kawan aku ni....Tu yang aku kata tu, aku bernasib baik sebab dapat kawan-kawan yang baik....

Apa kami makan malam tu? Sorry...bersembang sakan, aku terlupa nak ambik gambar...tapi yang mesti untuk aku, extra dish of Pad Thai. Yang tu mesti untuk aku. Very nicely done, balanced and tasty. Ahhh...thai food.......

Ahad, November 28, 2010

Commersial Break

Salam untuk semua yang dok paksa diri untuk baca blog aku.....at the moment aku dok bersenang-lenang di Bangkok. Merehatkan diri sat bagi mencari idea-idea baru.....heh3.....horey-horey ni................

SABHAI....SABHAI......(betoi ka dia tuleh lagu tu?). Akan menulis balik bila aku balik minggu depan......errr...aku nak sambung horey-horey sat...........(dengan anak-anak dan isteri tersayang...)

Rabu, November 17, 2010

Lama sungguh!

(Yuya belajar jadi conductor nak ganti Johari Salleh dan bukannya untuk Intrakota!)

(Abang dah habis sekolah rendah!)

(Abang dihari khatam quran...)

(Rambut aku yang tak chat...heh3...)

(khemeh kami kat feringgi stone..)

Ngam-ngam 2 minggu aku tak update blog aku. Bukannya aku dah kehabisan modal, tapi aku tersangat sibuk lately. Sibuk dengan kerja, sibuk dengan family dan jugak sibuk buat-buat sibuk! Heh3...Mula-mula aku sempat lari ke Penang sekejap. Lama aku tak balik dan semenjak arwah mama meninggalkan kami, aku masih tak balik-balik lagi. No doubt rumah tu kosong tapi di rumah tu jugaklah aku membesar, jadi macamana aku tak balik? Salah besar tu. Aku bertolak malam dan singgah beberapa kali di R&R sebab aku minum air banyak! Sampai saja kat Brown Garden malam tu, bergelimpangan kami tidur kat depan TV. Esok paginya terasa badan aku sengal-sengal sebab dah lama tak bawak kereta lama-lama....or was it because of age factor? Heh3...Program di Penang memang berlambak-lambak. Selain daripada makan dan makan berlambak-lambak, aku jugak finally dapat pergi melawat kat Hard Rock Hotel. Beli apa-apa yang patut, ronda satu Penang Island dengan anak-anak dan lepas tu tak lupa pergi camping setengah hari kat Batu Feringgi. Satu spot yang sangat tak ada orang masa kami sampai tapi penuh dengan manusia bila kami nak balik! Oh ya, aku baru teringat. Kami balik Penang masa cuti Deepavali...

Sepanjang kat Penang, aktiviti kami sekeluarga dah tentulah cuci rumah. Atas, bawah, toilet, tukar curtain, tukar cushion cover, kemas almari, buang sampah, lap tingkap dan jugak potong dan cantas pokok-pokok yang dah mati. Oleh sebab aku kerja bertungkus-lumus, berat aku naik lagi! Aik? Aku talipon kat kawan aku masa kecik dulu. Nama dia aku tak pernahnya tahu tapi aku panggil dia Baji. Baji ni anak cikgu. Rumah dia cuma selang 2 biji rumah dari rumah aku. Selalu dia melepak kat rumah aku main askar-askar, main bola selain daripada main "police and thief!" circa 1976 masa aku umur 8 tahun dan Baji umur 4 tahun! Kami bersembang sakan kat depan rumah aku sambil pekena kopi kaw tanpa gula.....herot muka Baji masa dia hirup kopi! Heh3...

Last week debaran aku mengalahkan dok tunggu Zulhasni dengan Josiah Ng lumba basikal...aku jadi saspen sebab masa perjalanan pulang ke Penang, aku dengar announcement kat radio dalam kereta yang keputusan UPSR akan diumumkan pada 11hb November. Katanya, mak bapak yang terlebih saspen boleh ke sekolah lepas pukul 10 pagi untuk ambik result. 10hb November aku dah rasa nak tunggu kat depan sekolah...ala-ala tunggu launching of "blackberry" kalau takpun ala-ala tunggu opening movie "Harry Porter" yang baru...beratur panjang-panjang 2 hari 2 malam sebelum! Aku saspen sebab 2 bulan abang tak ke sekolah. Sebulan sebab sibuk dengan olahraga MSSS dan sebulan lagi sebab latihan bolasepak untuk MSSM pulak...Haru-biru aku. Masa tulah baru aku teringat kat arwah mama dengan bapak! Betapa haru-birunya depa nak tunggu keputusan periksa aku yang sememangnya haru-biru! Hah...padan muka aku! Abang pulak aku tengok muka selamba saja....macam tak ada periksa langsung! 3 jam aku tunggu. Aku tengok mak-bapak budak lain pun muka pucat-lesi macam aku jugak...heh3...finally cikgu sampai kat perkarangan sekolah daripada PPD dengan keputusan UPSR. Habis kereta cikgu kena kerumun macam Paris Hilton sampai kat Narita Airport! Cikgu pulak dok announce satu persatu. Dia kata subject BM meningkat berapa peratus lah....markah maths naik berapa peratus lah...yang tu kami mak-bapak tak mahu dengar...yang kami (aku rasa actually aku sorang kot!) cuma nak dengar result anak-anak kami.....wahai cikgu....percayalah...batin kami tersiksa!!!!

Lepas 45 minit cikgu membebel pasal overall result, barulah cikgu kata dia nak announce...pergh.....berpeluh-peluh aku. Pandai pulak cikgu start dengan alphabetical order....anak aku mula dengan huruf A, jadi cepatlah kot depa announce...Lepas 3-4 orang budak cikgu announce, tiba-tiba nama the next student tu dia panggil, ".....pelajar seterusnya yang berjaya mendapat 5A ialah......JEPUN!". Aku terkedu...laaaa, rupa-rupanya cikgu abang panggil dia Jepun ka? Baru aku tahu! Marina sengih kat aku.....aku sengih kat Marina......kami pegang tangan sambil sengih sama-sama..........................................

Selang sehari lepas tu, aku dapat surat daripada sekolah ugama yang menyatakan bahawa, hari penyampaian hadiah akan diadakan dan sekolah bertanya kalau-kalau aku boleh menyumbang sesuatu. Aku tanya ustazah nak sumbang apa? Kalau nak sumbang suara, suara aku dah memang sumbang.....ustazah kata jangan sumbang suara tapi sumbang telur....jadi aku pergilah beli telur sepapan dan rebus sebelum dihantar kesekolah malam tu jugak sebab depa nak balut buat "egg flower". Next day tu kami sekeluarga ke dewan sekolah ugama to witness abang khatam Quran. Alhamdulillah...aku lega...malam tadi kami makan besar kat Mc Donald. Makan bagai nak gila. Nugget saja 29, burger sorang 2, fries berlambak-lambak atas meja...air berliter-liter kami minum...balik rumah semua menyesal sebab berat badan semua naik, termasuklah Marina!!!!

All in all, aku berbangga dengan pencapaian abang sebab abang gila sukan especially bola. Sampai abang tak pergi sekolah pun cikgu dah tak perasan...cikgu cuma perasan yang abang tak pergi sekolah bila aunty pi jumpa cikgu mintak homework untuk abang buat masa di shah alam ataupun kajang waktu abang centralise training. Pergh....macam ni pun ada! Aku jugak berbangga sebab abang sampai menangis tak nak tuition dan tak nak pergi sekolah ugama masa mula-mula dulu sebab terlampau letih....tapi bila dalam kereta dan aku tanya abang pasal sekolah dia yang dah habis, pasal sekolah ugama yang akhirnya dapat khatam dan pasal latihan bola yang tak mengenal hari, abang pandang aku dan cakap, "...memang berbaloi!".

Aku park kereta dan dalam hati aku terucap, "Abang, I love you now and will always love you....this is just the beginning..."

Rabu, November 03, 2010

Central Market

(yang tertulis kat dinding luar restaurant..)

(satu lagi sudut menarik kedai tu)

(salah satu sudut menarik restaurant ni)

(salah satu lorong berliku kat CM)

(orang bagi umpan cacing, depa pi sua kaki jadi umpan!)

Entah macamana satu hari tu aku teringat nak pergi ke Brickfield. 2-3 hari aku dok baca yang PM kita akan buat pelancaran Little India dengan PM India, aku pun teruja nak pergi tengok sama. Sewaktu tahun 1991 dan masa tu aku tengah dok belajar bahasa jepun, aku selalu ke sana untuk makan malam. Kawasan belajar aku taklah jauh mana jadi kat situlah aku akan melepak dengan annuar dan jugak hafiz. Kadang-kadang chong pun akan ikut sekali. Gerai yang selalu kami pergi adalah yang disekitar YMCA. Bolehlah tukar selera sekali-sekala. Kalau tidak, asyik-asyik dok makan kat canteen ataupun MCOBA boring jugak! Actually aku pergi tu bukan pada hari sebenar pelancaran sebab aku tahu kalau aku pergi hari tu, maknanya aku akan sangkut dalam jam berejam-jamlah! Aku pergi a few days before the launching.

On the way back, aku tengok jam masih awal lagi. Aku tanya budak-budak, mana lagi nak pergi? Depa laju cakap, "..jom pergi minum..". Aku kata jom kita pi Central Market. Aku masuk parking kat CM. Aku terkejut, memang parking kosong habis walaupun masa tu pukul 8 malam dan hari Sabtu! Aku parking betul-betul kat depan pintu masuk CM. Ni first time aku dapat parking kat situ...sungguh, aku tak tipu...ada stage dibuat kat tepi untuk martial arts exhibition. Aku applaud the idea sebab aku tengok ramai mat salleh dan tourists khusyuk dan ralit dok tengok pertunjukkan silat lah, karate lah, taek kwon do lah....Well done! And in fact pertunjukkan tu semua diadakan setiap hari sabtu malam...

Aku masuk ke dalam CM. Wow...terkejut lagi aku sebab dah banyak perubahan dilakukan disitu. Semuanya dibuat untuk locals dan tourists. 1st floor aku dah tak nampak Restaurant Kampung Pandan Kari Kepala Ikan lagi...almost 15 years ago, Kak Anne selalu bawak kami makan kat situ sekeluarga. Jadi tiap-tiap kali aku pergi kat situ, aku mesti teringatkan makan tengahari ataupun makan malam yang KA selalu belanja kami sekeluarga termasuklah arwah mama dan arwah bapak dulu. Aku tanya kat aunty, bila kami last sekali pergi CM dan aunty cakap 10 tahun sudah! Huh? 10 tahun sudah? Biar betul ni! Banyak sungguh perubahan. Kalau dulu di ground floor di paling tepi, ramai pelukis-pelukis potret akan berkumpul mencari rezeki dan kat situlah aku selalu ternampak pelukis femes (femes sebab depa pun penyumbang ke majalah gila-gila dan gelihati). Sekarang ni pelukis semua dikumpulkan di Annexe sebelah belakang. Then masa muda dulu tempat melepak aku salah satunya ialah Riverbank sebab kalau tak salah aku itulah tempat yang HIP dan FUNKY selain GROOVY pada masa tu, siap dengan live band lagi! Heh3...memang hebat...

Sambil dok berjalan mata aku dok logg-liagg...logg-liagg lagi ralit dok tengok barang. Ada sikit frustration sebab kebanyakkan barang kat situ adalah merupakan barangan-barangan import dari negara-negara luar. Kalau nak diikutkan yang local cumalah dalam lingkungan 20% daripada keseluruhan barangan. Haiya.......Latuk Ng.....tolonglah tengok-tengok sikit.....Para pekerja pulak, alamak.....macam barangan jugak, cuma sikit saja locals...yang lain-lainnya samada diimport legally ataupun diimport illegally! Hmmm....hello-hello, pada yang berkenaan diluar sana, sila jengok-jengok kat CM tu...

Aku lalu kat satu selekoh dan perasan ada satu restaurant melayu yang agak menarik perhatian aku. Aku part restaurant baru ni (baru untuk aku tapi tak baru untuk depa), mulalah aku suka nak try. Kami sekeluarga masuk kedalam. Cari satu sudut menarik, duduk, order, explore the whole restaurant, belek menu lagi sekali tapi kali ni aku scan menu tu betul-betul sebab katanya restaurant melayu. Jadi aku nak tengok samada menu dia bercirikan melayu ataupun berciri campuran dari negara seberang....Nama dan bahan-bahan yang digunakan amat menarik, begitu jugak dengan menu minuman herba. Aku order teh tarik sebab nak rasa samada depa pakai teh masjid ataupun tidak. Memang ternyata depa pakai resipi sendiri menggunakan akar-akar kayu dan susu kalau tak salah aku, digantikan dengan susu soya supaya lebih memberi impak kesihatan. Tastenya lain dari lain tapi aku enjoy. Taklah rasa terlampau manis sampai boleh naik 2 kilo sekali minum! Aku bersembang dengan salah sorang staff kat situ. Semuanya local. The best part is the cashier. Tak silap aku cashier ni dah hampir-hampir 60 tahun umur dia dan dengan bersemangat dok introduce kat aku menu terbaik @ best selling menu depa sambil dok bercerita kat aku kelebihan-kelebihan pucuk-pucuk paku dan akar-akar kayu yang dah turun-temurun digunakan oleh orang-orang kita. Wow...well done makcik! Kudos to the owner too! Decor kat dalam restaurant tu pun menarik perhatian aku. Ini termasuklah package-package tehh yang dijual. Packaging yang lebih kurang BOH tapi lebih menarik dan mampu dikomersialkan.

Aku pasti restaurant-restaurant yang macam ni kalau di advertise didalam majalah-majalah pelancongan, brochure-brochure tourism malaysia, iklankan di bas hop-on hop-off, masukkan kedalam website lonely planet, pasti akan mendapat sambutan! Dan sekali-sekala ikut mempromosikan restaurant ni di expo-expo pelancongan diluar negara...ala...contactlah MATRADE ka....Tourism Malaysia ka.....aku bet, mesti menjadi bualan hangat. Err, makanan, kami tak try malam tu sebab anak-anak kata cuma nak minum...jadi malam tu kami cuma minum sampai kembong perot! Heh3...

Dan sudah tentu lepas minum, kami pakat ramai-ramai cari toilet. Bayaran sorang 50 sen (kalau tak silap aku) tapi berbaloi sebab unik dan lain dari tandas-tandas yang lain. Masuk toilet ni pun dah "an experience by itself!". Kali ni aku tak ambik gambar toilet sebab ramai sangat yang dok pakai. Satgi, mampueh aku kena hambat!

Rabu, Oktober 27, 2010

Gigih/Marrket

(makcik kacang putih di Muzium Negara)

(UNIQLO akan datang ke KL!!! Yeay!!!!)

(dalam tu ada karaoke...kelasss...)

(tokay kedai ikan kerin' tu tadi)

Semasa aku kecik dan bersekolah rendah dulu, kat tepi sekolah Francis Light Penang, ada satu makcik tua berbangsa India yang menjual kacang putih. Makcik tu pakai kain batik dan baju yang ala-ala baju kedah. Rambut disikat rapi dan sanggul dicucuk rapat belakang kepala. Aku suka makan kacang. Jadi makcik ni lah yang aku selalu jumpa setiap kali ke sekolah. Tak mahal. Cuma sekupang! Ada satu lagi makcik yang berbangsa India dok sibuk meniaga kacang jugak, kat tepi sekolah Union di Penang. Aku tengok depa ni tabah...sabar...dan aku pasti yang duit jualan kacang tu semua adalah untuk anak-anak depa. Untuk digunakan ke arah kebaikan.

Ada sekali aku usung anak-anak aku melawat ke Muzium Negara. Selepas parking dan masuk ke kawasan berpagar, di sebelah kanan kita dapat tengok kereta proton pertama, gerabak keretapi dan macam-macam lagi. Anyway, yang tu semua tak menarik sangat perhatian aku. Yang menarik perhatian aku ialah sorang makcik disebelah kiri aku yang aku tengok gigih di bawah terik matahari. Sentiasa tersenyum bila tengok orang lalu-lalang.....tangan dia dok gamit sapa-sapa saja yang dok berjalan. Aku senyum kat makcik ni dan mintak permission nak ambik gambar. Dia senyum kat aku sambil mengangguk kepala. Rupa makcik ni mengingatkan aku balik pada cerita aku masa kecik-kecik dulu masa dok beli kacang putih di tepi sekolah Francis Light dan jugak di tepi sekolah Union circa 1975 dulu!

Ni bas yang dok ada kat tepi rumah aku. Err...tak lah tepi sangat...adalah sepelaung untuk sampai kat tempat bas ni...beberapa minggu sudah depa dok buat promosi pasal satu kedai baju berasal dari jepun. Nama kedai tu UNIQLO. Kalau aku kat jepun, kedai yang aku selalu melawat ialah UNIQLO. Aku suka fashion yang ada dan yang paling aku suka ialah harga dia...memang murah. Tapi itu price di jepun. Aku tak tahu pulak price depa kat sini nanti bila depa masuk ke bukit bintang pada 4 november nanti. Masa aku ke tokyo dulu, aku beli jeans aku kat sana. In fact setiap kali kalau aku atau aunty balik kampung, memang situlah tempat kami shopping. Bayangkan jeans aku cuma lebih kurang 2,800 yen which at that time cuma berharga lebih kurang RM70. Jadi baju, t-shirt aku dan aunty serta anak-anak aku semuanya di beli di kedai ni. In fact kalau ada orang nak ke Jepun, aku akan bagitahu, pilah cari kedai ni. Ada merata-rata kat Jepun. Good to know that depa nak masuk KL lepas ni. Kalau tak salah aku, sapu tangan aku pun aunty beli kat sini selain daripada seluar kecik aku! Heh3...sapa-sapa yang berminat, bolehlah google. Hmm...aku tak dapat commission pun!

Bila berkesempatan, aku akan pi marrket. Takdak marrket lain yang aku suka kecuali marrket ampang. Aku dah kenal depa. Sebetulnya kami dah panggil nama masing-masing tiap-tiap kali berjumpa. Macam tulah rapatnya aku dengan tokay ikan, tokay ayam dan tokay sayur kat sini. Actually depa kenal aku sebab depa nak duit aku....aku tahulah! Seronok kat situ sebab banyak aktiviti yang dapat aku tengok. Bila bersama aunty kat situ, aku teringatkan masa aku pi marrket jelutong dengan arwah mama dulu. Mama selalu marah sebab aku asyik nak ikut mama. Mama ada banyak benda nak beli. Aku pulak masa tu kecik lagi dan selalu dok tarik tangan mama kalau aku dah boring. Tu yang buat mama naik angin kus-kus kat aku. Dengan mata mama paling besar dalam dunia masa dok jeling aku siiiaaap-siiiaaap, dengan tangan dan jari gaya mencubit macam tangan ketam lapar dan dengan badan yang besar berdiri di celah-celah gerai ikan temenung dengan gerai santan, kelibat mama memang mengerikan. Buat aku tak tidur 7-8 malam. Mata terbeliak dan mulut berbuih meracau!

Masa aku kat marrket ampang tu aku nampak ada satu kedai yang agak tersorok. Dari tepi, yang aku nampak cumalah pakcik-pakcik dan makcik-makcik dok makan dan minum. Tapi dalam diam, ada jugak aku terdengar bait-bait patah lagu Cina tahun 50-an...Muzik sangat sedap dan mendayu tapi suaranya tunggang-langgang. Bab tunggang-langgang tu aku tak minat....yang aku minat ialah keunikan tempat tu. Kedai buruk. Pelanggan pulak makcik dan pakcik tua. Lagu pulak daripada era 50-an....aku jadi asyik dan seronok. Aku cuba rapat pergi kat kedai tu dan tengok suasana santai kat situ.....menarik sekali. Mungkin dikesempatan lain aku akan cuba masuk sekali lagi dan cuba rakamkan lagi gambar-gambar special dari kedai tua tu!

Setiap kali aku ke Penang, aku akan cari kedai kopi tua. Ada sekali aku dan aunty bernasib baik sebab aunty terjumpa kedai ni masa dia dok google sebelum kami ke penang dulu. Nak cari tempat ni mak aii...punyalah berpusing satu penang sampai pening! Tapi bila dah jumpa, memang berbaloi. Aku lupa tempat ni kat mana tapi dah dekat Weld Quay dan dekat Balai Bomba. Celah-celah bangunan...Masa aku masuk kedalam, suasana meriah sama macam kat kedai di ampang tadi cuma lebih terjaga dan nampak sikit mahal...kami makan dan minum. Pinggan dan gelas semuanya style lama. Meja dan kerusi kopitiam. Perabut dan tangga ke tingkat dua semuanya dari era 50-an dan aku rasa dah tak boleh jumpa lagi dah la ni...yang menarik perhatian aku ialah "dance floor" kat tengah-tengah restaurant ni. Dan menurut cerita tokay kedai kopi ni, zaman tok dia dulu memang ramai pedagang yang akan melepak kat situ dan menari.....kelassss.....

Jumaat, Oktober 22, 2010

SDAR 815 Reunion Part 2

(singh)

(badang)

(lan)

(kudo)

(apam)

Singh

Ni lah orang yang aku dok bercerita dulu. Nilah satu-satunya Singh yang hidup dalam "zaman batu" sama-sama dengan aku dan penyamun-penyamun lain dulu. Singh ni lah dulu yang dok buat maggi mee pakai air sejuk dari toilet yang memanjang tersumbat. Kalau tak dapat gayung, baldi rendam baju pun kami rembat untuk rendam maggi. Oleh kerana "alat pemanas" kami dah kena rampas dengan warden, jadi kami cuma rendam maggi tadi dalam air sejuk....."krup-krap...krup-krap"...masa kami tokak!" Sebab tu lah aku ada cerita dulu yang maggi kami kadangkala ada tambahan perisa FAB ataupun BREEZE! Satu yang aku respect sangat kat Singh ni pasal dia tak lokek pengetahuan. Memanjang mengajar aku ataupun at least nasihatkan aku untuk belajar, yang mana kedua-duanya aku tak ambik pot! Rumah budak Paroi Jaya ni lah tempat kami melepak kalau tak ada aktiviti-aktiviti yang tak berfaedah lain yang kami nak buat. Sekarang ni Singh dah jadi doktor gigi kat segambut. Jadi kalau siapa-siapa nak cabut atau nak bagi cantik gigi, carilah Singh ni kat Segambut. Harga dia memang best in the world....mahal sikit dari gleneagle! Heh3...

Badang

Jangan tanya aku pasal apa kami panggil dia badang. Yang ni memang buleh masuk "misteri nusantara". Dah banyak bomoh dan tok cha kami jumpa tapi jawapan yang diterima masih menghampakan....Depa pun tak tahu mana datangnya nama Badang tu. Payah-payah aku kena tanya kat Edry Halim! Badang ni memang menghairankan penyamun-penyamun lain...masa kat sekolah, pegang batang penyapu pun terbalik....la ni kami dengar dia merupakan salah sorang pemain music underground negara yang tersangatlah popular. Pernah keluar dalam magazine dan pernah membuat persembahan di luar negara. Nama band dia aku dah lupa. Pernah jugak aku dijemput untuk pi tengok show dia tapi pasal aku sibuk, aku tak sempat nak pergi. Badang ni mendapat ilmu main gitar masa dia belajar kat US dulu. Yang tambah menghairankan kami ialah pasal budak ni sangat pendiam masa kat sekolah......sorang pelajar yang sungguh bijak bistari!

Lan

Ni geng yang sama-sama gila sukan dengan aku. Yang membezakan kami cuma sikit saja....dia gila sukan dan gila belajar tapi aku pulak gila sukan dan cakap orang yang rajin belajar tu gila! Amacam, tak banyak beza kan? Budak ni aku heran sungguh. Mana dia curi masa belajar pun aku tak tahu. Masuk kelas sama time dengan aku, balik kelas pun sama....main takraw, bola semuanya sama time dengan aku.....pergi prep malam dan balik pun sama waktu dengan aku....tapi bila sampai result, dia A1 aku pulak F9! Ada yang tak kena ni....Lan ni prefect tapi kami cukup sayang kat dia. Masa kami lawan bola atau takraw kat Tunku Durah dulu, dia la yang tolong sorokkan "benda" tu kat dalam kasut boot dia.....kasut boot aku kena check....kasut boot dia tak kena....tok moh mana dia jumpa, aku sampai kesudah tak tahu! Apalah budak ni dok jampi kat pak guard-pak guard tu semua!

Kudo

Ni pulak Presiden seumur hidup kami. Dia lah satu-satunya yang masih pakai slogan sekolah kat pintu opis dia..."ILMU UNTUK BERJASA". Nak cakap apa pun tak boleh sebab dia ni presiden den! Karang kalau dia report yang kami ni jahat mahu kena public caning nanti...Pun budak negori. Maklumlah...sekolah kat tempat dia....taiko besar ni walaupun dulu badan tak lah besar! Very happy go lucky person. Tak pernahnya serious. Kalau aku duduk sembang dengan dia kat kedai kopi, memang sah dia tak masuk opis......boleh habis 3-4 gelas teyy sekali mengadap. Tokay teyy kalau tengok dia mesti senyum memanjang...Ni pun kepala otak geliga ni. Kuat belajar, pergh.....mengalahkan orang lain. Kalau sapa-sapa tak paham selalunya Kudo ni lah tempat yang orang selalu buat rujukan....termasuklah "yours truly". Tulah sebabnya aku sampai la ni masih tak paham-paham! Heh3...

Apam

Budak ni memang ada meninggalkan "legacy" yang tak dapat diikuti oleh semua budak-budak yang tertinggal. Boleh dikatakan sebagai salah sorang yang sangat femess masa kat sekolah dulu. Ni pun gila rugby jugak. Pasal dia gila rugby tapi rugby tak gila kat dia, dia bersumpah nak ikut hair style yang ala-ala bola rugby jugak...bak kata Haris Iskandar, "Halus.....". Dulu selalu jugak aku boleh minum dengan dia kat kedai kopi tapi la ni mak aiiii...punyalah susah nak dapat si Apam ni....mengalahkan TF, tokay kapalterbang tu! Duduk kat Paroi Jaya jugak. Satu lorong dengan Singh dan merupakan "partner in crime" kami dulu. Weekend activity kalau kami tak ziarah rumah Singh, rumah si Apam ni lah yang kami pergi dengan muka tak malu semata-mata nak lari daripada nasi kawah kat dewan makan sekolah...heh3....

Pada semua kawan-kawan aku yang kat atas tu, dikesempatan yang singkat ni aku nak mintak maaf banyak-banyak kalau selama ni banyak benda yang aku buat menyusahkan anda semua. Tapi memang itulah tujuan aku......itulah kawan namanya......kawan kalau tak menyusahkan kawan, sapa lagi...yea tak.....larik..................

Rancanglah...

Buat-buat busy!         Pada minggu ini aku sempat bertemu dengan seorang anak muda cekal yang dah aku ikuti perkembangannya selama beb...